Aita Päts fick barrikadera sig på hotellet i La Paz. Foto: Aita Päts

Aita från Hällingsjö barrikaderade sig på hotellet

Uppdaterad
Publicerad

Aita Päts från Hällingsjö i Härryda fick barrikadera sig på ett hotell i La Paz när demonstrationerna i Bolivia trappades upp efter att president Evo Morales avgick i söndags.
– Det var svårt att sova första natten, det var väldigt läskigt när stridsplanen flög lågt över taken flera gånger, säger hon.

Planen från början var att stanna på hotellet en natt. Men Aita Päts fick under tre dagar stanna innanför barrikaderade fönster och dörrar på hotellet i La Paz.

– Restauranger, affärer, banker stängde ner och barrikaderades. Det var jättespänt första natten, militären och personer höll vakt och ingen gick ut. Den ena dagen gick jag ut när det hade lugnat sig litegrann, men jag gick bara i kvarteren runt hotellet för att komma ut lite, säger Aita Päts.

Hur gick tankarna och känslorna under tiden du var där?

– Jag är en så ganska trygg person i mig själv, men jag hade god kontakt med personalen så jag kände mig ganska trygg att vara där. Men ibland kom tankarna om det skulle släppa bomber. Det var svårt att sova första natten, det var väldigt läskigt när stridsplanen flög lågt över taken flera gånger, säger hon.

”Väldigt oroligt”

Under fredagen befann sig Aita, söder om La Paz vid Bolivias högsta berg, Illimani, på en retreat som hon hade bokat sedan innan.

– Det är väldigt oroligt där jag befinner mig just nu. Det var svårt att ta sig från hotellet hit men till sist fick jag tag i en taxi som körde mig till första barrikaden och där mötte personer från retreaten som mötte upp mig, säger Aita Päts.

Hon kom till Bolivia den 29 oktober och förhoppningen är att flyga från La Paz till Lima den 19 november, sedan vidare hem till Sverige.

– Jag har varit i kontakt med UD och listat mig på listan de har över svenskar som befinner sig här. Flygplatsen i La Paz var stängd i några dagar, men har öppnat nu igen. Men jag vet inte hur det kommer se ut framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer