Långa köer utanför Liseberg som under fredagen var med om tre rån. Informationschefen Julia Vasilis menar att nöjesparken har god säkerhetstänk under höstlovet. Foto: Liseberg

Lisebergs drag – efter ungdomsrånen: Positionerar ordningsvakter

Uppdaterad
Publicerad

I torsdag skedde tre rån på Liseberg, som nöjesparken själv beskriver som grova. Det handlar om ett tiotal ungdomar som tvingade av andra unga besökare sina åkband.

– Vi är rent ut sagt förbannade, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg.

Det var tre rån som genomfördes igår på Liseberg. I ett fall blev en 13-årig pojke rånad på sin mobil inne på Liseberg. Pojken ska ha blivit indragen bakom en attraktion och hotad av ett flertal ungdomar.

Men problemet är inte nytt för nöjesparken.

– Att råna besökare på åkband är inte ett nytt fenomen för oss. Ibland ber man snällt, ibland är det riktigt grova hot för den som blir utsatt, säger Julia Vasilis som är informationschef på Liseberg. 

– Det kommer och går, ofta är det vanligare vid säsongsinledningen och det har skett i lika stor utsträckning tidigare år, säger hon.

Allvarlig situation

Julia Vasilis menar att man på Liseberg ser allvarligt på situationen, men kan inte berätta på vilket sätt som man nu anpassar säkerheten på Liseberg för att hålla gästerna säkra.

– Vi går inte ut med siffror på hur många ordningsvakter och parkvärdar vi har. Men vi hade 30 000 gäster i går. Det är som en mindre stad. Precis som det händer utanför grindarna och det händer innanför. Och vi har en högre grad av vakter innanför grindarna än vad som finns utanför.

Men kan du säga om ni gör något annorlunda nu efter torsdagens rån?

– Vi har den högsta bemanningen nu under Halloween, det är det enda jag vill säga, säger Julia Vasilis.

Gäng kunde gripas i torsdags

Torsdagens rån utfördes av samma gäng, säger Julia Vasilis, och de kunde ringas in av Lisebergs ordningsvakter.

– Vi tog dem. Detta efter att vakterna och värdarna kunde cirkla in dem, vilket de kunde göra när de hade signalement. Sedan kunde de gå in och ta fast dem.

Efter att parken hade fått första signalerna om rånen var polisen på plats efter en timma, som kunde ta över ärendet från ordningsvakterna.

– Vi hjälper alltid till med att larma polisen. Polisanmälan görs sedan av den utsatte personen, säger Julia Vasilis.

Kan ej porta dem

Enligt Julia Vasilis rör det sig om ett gäng på cirka tio personer som rånade de tre andra ungdomarna. Hon kan inte säga hur gamla de var eller några andra detaljer. Och hon vet inte heller om de kommer kunna komma tillbaka.

Kan ni porta dem?

– Rent teoretiskt, ja. Men i praktiken är det svårare, det kräver ju att all personal känner igen dem. Om de har pass så spärras ju det. Men kommer man själv och betalar entré så är det svårt att se och känna igen misstänka förövare, säger hon.

Nya åtgärder

Julia Vasilis menar att nöjesparken är van vid den typen av rån som skedde under torsdagen. Och nu väntar nya åtgärder, som bland annat handlar om hur man positionerar ordningsvakter.

– Det är en liten klick gäster på tiotal personer som ställer till det för väldigt många andra. Och vi är förbannade rent ut sagt, säger Julia Vasilias

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.