Åklagare Frida Hörlinge, som ledde fallet om då 15-åriga ”Clara” i tingsrätten, skriver att den ekonomiska vinningen var en av de starkaste omständigheterna i fallet och att det var därför som hon utformade gärningsbeskrivningen utifrån det. Foto: TT

Åklagare Frida Hörlinge om poseringsdomen: ”Råder osäkerhet i rättstillämpningen”

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten för västra Sverige friar en man som i tingsrätten dömdes för att ha pressat då 15-åriga ”Clara” att sexuellt posera på nätet. Domstolarna tycker att ”Clara” gett ett trovärdigt intryck, men enligt åklagaren som ledde förhandlingarna i tingsrätten har domstolarna värderat bevisen olika.

”Tyvärr råder det enligt mig osäkerhet i rättstillämpningen när det gäller vilken bevisning som ska krävas”, skriver Frida Hörlinge, åklagare.

Åtalet gällde brottet grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Om brottet ska bedömas som grovt så ska det innefatta exempelvis ”betydande vinning” för den åtalade. Tingsrätten finner det styrkt att mannen fått en vinst av poseringen, men enligt hovrätten saknas det helt utredning om vad som har hänt med pengarna efter att de kommit in på mannens konto. Hovrätten upphäver därför tingsrättens dom och friar mannen helt.

Enligt mannen har ”Clara” fått alla pengar – och enligt hovrätten är uppgifterna inte motbevisade.

SVT Väst kontaktar åklagaren som ledde målet i hovrätten, som hänvisar våra frågor till åklagaren som ledde fallet i tingsrätten och som också utformade gärningsbeskrivningen, Frida Hörlinge. Hon kan inte kommentera hur förhandlingarna gick i hovrätten, men skriver i ett mejl att:

”Hovrätten gjorde en annan bevisvärdering än vad jag och tingsrätten gjorde. Jag anser att det måste ske en sammanvägning av samtliga bevisvärden innan slutsatser kan dras om vad som är klarlagt i målet.”

Ekonomisk vinning

”Då den ekonomiska vinningen var en av de starkaste omständigheterna i förevarande fall  för att rubricera brottet som grovt, valde jag att utforma gärningsbeskrivningen därefter”, skriver hon.

Mannen nekar till brott.

Fotnot: ”Clara” heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.