Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jag vet inte vart jag ska vända mig för att någon ska höra mig, säger ”Clara”. Starta klippet för att se henne berätta. Foto: Ella Persson

”Clara” tvingades till sexuell posering som 15-åring – mannen frikänns helt av hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten dömer en man för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, men hovrätten för västra Sverige frikänner honom sedan helt. Båda tycker att offret är trovärdigt – ändå går mannen fri. Anledningen: åklagaren kunde inte bevisa att mannen tjänade pengar på det.  

– Det är en väldigt jobbig känsla, säger ”Clara”, som anmälde mannen.

Starta klippet för att höra ”Clara” berätta sin historia.

När ”Clara”, som egentligen heter något annat, är 15 år får familjen det svårt ekonomiskt. Hon söker flera jobb utan framgång. För att få in extrapengar börjar hon då att posera sexuellt på nätet. När pengarna börjar komma in på kontot undrar Claras mamma vart de kommer från. För att föräldrarna inte ska få reda på något tar hon hjälp av en äldre manlig bekant i 20-årsåldern som ska ta hand om pengarna för att sedan föra över dem till henne.

– Eftersom det var svårt hemma sökte jag mig till andra vuxna och han var en vuxen som jag litade på, säger hon.

Hon säger att mannen senare börjar pressa och hota henne att fortsätta posera. Han döms mot sitt nekande i tingsrätten för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, men domen överklagas.

”Vill inte spekulera”

Både tingsrätten och hovrätten finner henne trovärdig. Men åtalet mot mannen gäller den grova varianten av brottet, som kan innefatta egen ekonomisk vinning (se faktaruta). Hovrätten konstaterar, till skillnad från tingsrätten, att det helt saknas utredning kring vad som hänt med pengarna efter att de kommit in på mannens konto. Därför frias han helt, något P4 Göteborg berättat om tidigare.

Hade han kunnat dömas för något annat brott?

Jag vill inte spekulera i det. Hade åklagaren lagt fram en annan gärningsbeskrivning så hade det blivit annan typ av rättegång, säger Jennie Mellbin, hovrättslagman och en av domarna i målet.

Nekar till brott

I ett mejl till SVT Väst svarar åklagare Frida Hörlinge att det ”råder osäkerhet i rättstillämpningen” och att hon anser att det alltid måste ske en sammanvägning av samtliga bevisvärden.

”Då den ekonomiska vinningen var en av de starkaste omständigheterna i förevarande fall för att rubricera brottet som grovt, valde jag att utforma gärningsbeskrivningen därefter”, skriver hon.

Mannen nekar till brott.

Brottsbalken kap 6

8 §   Den som främjar eller utnyttjar att ett barn under femton år utför eller medverkar i sexuell posering, döms för utnyttjande av barn för sexuell posering till fängelse i högst två år. Detsamma gäller den som försätter barnet i eller utnyttjar att barnet av någon annan försätts i en situation som innebär sexuell posering.

Första stycket gäller även den som begår en gärning som avses där mot ett barn som fyllt femton men inte arton år, om poseringen är ägnad att skada barnets hälsa eller utveckling.

Om brottet är grovt, döms för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering till fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om brottet avsett en verksamhet som bedrivits i större omfattning, medfört betydande vinning eller inneburit ett hänsynslöst utnyttjande av barnet. Lag (2022:1043).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.