Två personer mördades och flera skadades i den blodiga attacken mot Vår krog och bar i mars 2014. Foto: Polisen

Åklagare: Livstidsdom för krogattacken

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarna yrkar på livstids fängelse för de fem män som åtalats för mord efter skottlossningen på en restaurang vid Vårväderstorget i Göteborg förra våren, då två personer sköts ihjäl med automatvapen och åtta skadades.

Det framgick under de avslutande pläderingarna i tingsrätten, uppger P4 Göteborg.

Utredningen har inte kunnat visa vilka av de mordåtalade som höll i vapnen respektive höll vakt eller körde flyktbil, men åklagarna anser att de fem genomfört krogattacken tillsammans och i samförstånd.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Jerzy Sarnecki, professor inom kriminologi, har tidigare sagt till SVT Nyheter att det inte är helt ovanligt att döma gärningsmän för mord, trots att man inte kan avgöra vem som avlossat de dödande skotten.

– Rent teoretiskt är det möjligt att döma människor för att ha utfört ett brott i samförstånd, och då spelar det inte så stor roll vem det är som har hållit i mordvapnet, sa Jerzy Sarnecki.

Samtliga nekar

För tre män som åtalats för medhjälp till mord yrkar åklagarna på 14 års fängelse. Alla åtalade nekar dock till inblandning i dådet.

Rättegången startade i maj och avslutas på fredag. Den handlar också om ett annat mord på Hisingen, en månad efter krogskotten. En 21-årig man står åtalad för mord i båda fallen.

Krogattacken: Detta har hänt

  • Runt 22-tiden den 18 mars stormade två män in på år krog och bar på Vårväderstorget och började skjuta. Två personer dog och åtta skadades.
  • Polisen misstänkte snabbt att skjutningarna kunde kopplas till en uppgörelse i den undre världen.
  • Tre män greps i en bil kvällen efter skjutningarna. I bilen som stoppades fanns vapen som togs i beslag.
  • En vecka efter dådet begärde polisen de tre männen häktade för grovt vapenbrott. Då fanns det också misstankar om kopplingar till dubbelmordet.
  • Fram till januari 2016 begärdes ytterligare fem män häktade. Totalt är nu åtta män, alla födda mellan -87 och -96, åtalade för inblandning i händelsen.
  • Fem av dem misstänks för mord och tre misstänks för medhjälp till mord.
  • Den 16 maj påbörjades rättegången och den avslutas 22 juli. När domen kommer är ännu oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Mer i ämnet