Foto: SVT

Åklagaren efter domen: ”Synd att poliserna inte ansågs tillförlitliga”

Publicerad

Det blev friande dom för fem av sex åtalade för de omfattande bilbränderna i Västra Frölunda 2018. Åklagaren Mats Ihlbom tycker det är märkligt att tingsrätten inte värderade polisernas vittnesmål högre.

– Domstolen har inte haft samma värdering av bevisningen som jag hade när jag väckte åtal, säger Mats Ihlbom, kammaråklagare.

I sitt åtal presenterade han bevisning i form av vittnesmål från tre poliser som pekar ut personer som sedan åtalades.

– Det är svårt att få fällt någon om det inte är tillräckligt med tre poliser som identifierar personen. Ett par av dem har tittat på tusentals timmar av film och har kommit fram till att de är hundra procent säkra. Det är lite synd att man inte anser att de poliserna är tillförlitliga, säger Mats Ihlbom.

I åtalet fanns också filmer från flera av bilbränderna och anteckningar från en av de åtalades mobil, i form av en inköpslista av saker som skulle användas vid bränderna.

Kommer du överklaga den här domen?

– Det har jag inte tagit ställning till än.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.