Nu inleds rättegången om skottlossningen på Norrby

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen startade rättegången mot de åtta åtalade männen som är misstänkta för inblandning i skottlossningen på Norrby i Borås.

– Den helt avgörande bevisningen är övervakningsfilmer från polisens kameraövervakning, från brottsplatsen och från andra platser i Borås, säger Joel Pollnow, kammaråklagare.

Det var den 4 juli som ett tiotal maskerade män dök upp på Norrby i Borås, för att konfrontera personer ur ett kriminellt nätverk. En av männen som avlossar ett skott är enligt åklagaren, en 25-årig man som har en tongivande roll i det kriminella nätverket Hässleholmen/Hulta.

– Det här har varit en utdragen process, säger Joel Pollnow.

De åtta åtalade männen som är mellan 18 och 27 år gamla är bland annat misstänkta för grovt vapenbrott och grovt olaga hot. Enligt åklagaren finns det ingen tvekan om vem som höll i vapnet.

– Vi menar att de maskerade männen som syns på brottsplatsen även fastnar på film på andra ställen där de inte är maskerade, säger Joel Pollnow.

Långdragen konflikt

Gängkonflikten mellan Hässleholmen/Hulta och Norrby/Kristineberg har pågått under flera år, en konflikt som genererat flera mord och mordförsök i Borås.

SVT Nyheter Väst har sökt flera försvarsadvokater vid flera tillfällen utan framgång, en av försvararna har avböjt att kommentera rättegången.

Hör mer med åklagaren Joel Pollnow i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.