Gängkonflikten mellan Hässleholmen/Hulta och Norrby/Kristineberg har pågått under flera år, en konflikt som genererat flera mord och mordförsök i Borås. Foto: Polisen

Åtta män åtalas för Norrbyskjutningen

Uppdaterad
Publicerad

Åtta män står åtalade för inblandning i skottlossningen på Norrby i Borås som ägde rum i somras, där ett tiotal maskerade män dök upp och en av männen avlossade ett skott. Oskyldiga människor fick fly för sina liv. 

– Det här är en del av en gängkonflikt, säger kammaråklagare Joel Pollnow.

Det var den 4 juli  som flera personer med kopplingar till det kriminella nätverket Hässleholmen/Hulta åkte till stadsdelen Norrby för att konfrontera några personer. Mitt bland oskyldiga människor avlossade en av männen ett skott. Kort efter skottlossningen flydde samtliga i bilar. Delar av händelsen filmades av polisens övervakningskameror som finns uppsatta i området.

– Huvudbevisningen består av polisens övervakningskameror, där de åtalade syns på brottsplatsen och på andra ställen i Borås, säger Joel Pollnow.

Männen åtalas för bland annat grovt olaga hot, grovt vapenbrott, medhjälp till grovt vapenbrott. Flera av de nu åtalade är kända av polisen sedan tidigare och har starka kopplingar till det kriminella nätverket Hässleholmen/Hulta som SVT Nyheter Väst tidigare har kartlagt.

– Enligt mig är det här en del av en kriminell uppgörelse som har pågått under en längre tid, säger Joel Pollnow.

En hämndaktion

Knappt en timme senare skedde ytterligare en skottlossning mot en restaurang på Hässle torg, även den skottlossningen fastnade på film. Händelsen var en hämndaktion, enligt åklagaren Per-Erik Rinsell.

Tre män åtalades för grovt vapenbrott och grovt olaga hot, en av männen, en 37-årig gängledare för grupperingen Norrby/Kristineberg, dömdes till tre års fängelse för grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

Sex män har tidigare åtalats och friats för skottlossningen på Norrby av Borås tingsrätt, åklagaren Joel Pollnow överklagade den domen till hovrätten. Rättegången startar på fredag vid Göterborgs tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.