Så här såg det ut i somras efter skottlossningen. Nu blir det fängelse för gängledare. Foto: Joakim Eriksson/Agena Foto

Gängledare döms till tre års fängelse i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Tre män stod åtalade för grovt vapenbrott och grovt olaga hot, efter skottlossningen mot en restaurang på Hässle torg i somras. Nu döms en 37-årig man, som enligt polisen är gängledare för grupperingen Norrby/Kristineberg, till tre års fänglelse för grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

Det var den 4 juli i år som en skottlossning ägde rum mot en restaurang på Hässle torg i Borås. Gängmedlemmen och hans kumpaner åkte dit för att leta efter personer som ingår i nätverket Hässleholmen/Hulta. Skottlossningen var en hämndaktion efter en tidigare skjutning, samma dag, fast i stadsdelen Norrby.

– Jag tycker att det var en välskriven och bra dom. Jag tycker att tingsrätten har gjort det som man ska göra, lyssna på bevisningen, analysera bevisningen och drar slutsatser från bevisningen och enlighet med det så färdigställer man en dom, säger åklagaren Per-Erik Rinsell.

”Bevis på att rättssamhället fungerar”

Ytterligare en man döms för grovt vapenbrott, han döms även för medhjälp till grovt olaga hot. Påföljden blir nio månaders fängelse. Den tredje mannen, en 20-åring frikänns för grovt vapenbrott men döms till fyra månaders fängelse för narkotikabrott, brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål och penningtvättsbrott. Enligt uppgift till SVT Nyheter Väst ingår samtliga i samma kriminella nätverk.

– Den här domen är ett bevis på att det går att utreda brott i även gängmiljö, vilket brukar vara svårt. Den här domen är också ett bevis på att rättssamhället fungerar, säger Per-Erik Rinsell åklagaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.