I klippet ovan ser man hur hela gruppen flyr direkt efter skottet. Inringad på bilden syns pistolmannen. Foto: POLISEN

Sex frias efter skjutningen på Norrby i juli

Uppdaterad
Publicerad

Den person som i juli avlossade ett skott på Norrby i Borås söks fortfarande av polis. Sex andra misstänkta som var med vid tillfället friades i dag av Borås tingsrätt för grovt olaga hot. Bakom skjutningen ligger en flera år gammal gängkonflikt.

Barn och vuxna flydde när ett tiotal maskerade personer i flera bilar kom till stadsdelen Norrby i Borås. De gapade och skrek, och slutligen rusade en av männen fram med en pistol och avlossade ett skott.

Tack vare god teknisk bevisning i form av bland annat högupplösta övervakningsfilmer kunde ett antal misstänkta senare gripas. Dock inte de två personer som ska ha hanterat pistolen.

Sex personer åtalades för grovt olaga hot och grovt vapenbrott – i det senare fallet som medgärningsmän eller medhjälp.

Samtliga friade

Men i samband med huvudförhandlingen släpptes samtliga, och i dag kom en dom där samtliga friades.

”Sammantaget finner tingsrätten inte styrkt att det uttalade syftet med färden till Norrby varit att hota angivna målsägande, i vart fall inte på sådant sätt som krävs för att ansvar ska kunna utkrävas jämlikt 4 kap brottsbalken. Inte heller finner tingsrätten styrkt att de tilltalade haft kännedom om att något vapen medfördes eller att något tillståndspliktigt vapen de facto medförts. Åtalet ska därför i sin helhet ogillas”, skriver Borås tingsrätt i sin dom.

Annan bedömning

Åklagaren Joel Pollnow säger till SVT Nyheter Väst att rätten uppenbarligen har gjort en helt annan bedömning av gärningen än han och hans kollegor gjort. Nu ska han analysera domen ordentligt, och därefter fatta beslut om den ska överklagas.

– Vi anser ju att det är ett grovt hot riktat mot både kända och okända målsägare. Detta är en bedömningsfråga. Det är uppenbarligen inte självklart hur agerandet ska bedömas, och därför är det väl kanske bra om även hovrätten tittar på det, säger han.

Gammal konflikt

Bakom skjutningen ligger enligt åklagaren dels ett par akuta händelser samma dag, dels en flera år lång konflikt mellan en kriminell gruppering kopplad till Hässleholmen och en motsvarande gruppering på Norrby. De nu friade personerna hör till den förra grupperingen. Samtliga är kända av polis sedan tidigare, enligt åklagaren.

Några timmar efter skjutningen på Norrby skedde en ny skjutning, denna gång mot en pizzeria på Hässleholmen. Den händelsen är föremål för en separat utredning.

I klippet nedan ser du när polisens tekniker undersökte brottsplatsen i Hässleholmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.