Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör om männen som ingår i de rivaliserande gängen i Borås, i klippet ovan.

Här är männen bakom de kriminella nätverken i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Mord, mordförsök, vedergällningar och skottlossningar – mitt bland oskyldiga människor och på allmänna platser i Borås. SVT Nyheter Väst har tittat närmare på de framträdande personerna bakom de två rivaliserande gängen i staden där en strid om narkotikamarknaden pågått under flera år.

I klippet ovan ser du SVT Nyheter Västs kartläggning av de ledande männen bakom gängen

Två rivaliserande gäng. Ett på Hässleholmen och det andra – bara ett stenkast bort – på Norrby. Under flera år har de haft ett öppet narkotikakrig som genererat både mord och mordförsök.

Nätverken har flyttat fram sina positioner och på senare tid har skottlossningar ägt tum framför ögonen på boråsare som får ta skydd när gängen gör upp på gator och torg, vilket SVT rapporterat om tidigare.

Över 200 personer i nätverket

Enligt uppgifter SVT Nyheter Väst ingår, grovt räknat, över 100 personer i det kriminella nätverket på Hässleholmen/Hulta och lika många i det andra nätverket Norrby/Kristineberg. SVT Nyheter Väst har tittat närmare de ledande männen bakom gängen. Det visar sig att flera av dem är dömda för en rad olika brott (se nedan).

– Det är svårt att komma åt de här gängen eftersom de oftast ligger två steg före oss. De har hela spelplanen framför sig och kan placera sina pjäser och det här ändras hela tiden, säger områdespolisen Johan Jinnedal, som jobbat på Hässleholmen/Hulta sedan 2014.

Ledare dömda för flera brott

I det kriminella nätverket på Hässelholmen/Hulta finns en 29-årig man som under flera år haft en tydlig och ledande position. Han är dömd för flera grova brott. Han har även varit misstänkt för ett mordförsök på Norrbys gängledare 2015, som sköts när han befann sig på en polisstation. Men 29-åringen friades i rätten. Bredvid honom finns två bröder som har framträdande roller, båda två är dömda för flera brott.

På Norrby/Kristineberg finns inte en lika tydlig struktur som på Hässelholmen/Hulta. Nätverket består av mer löst sammansatta konstellationer. En person som har en ledande ställning är en 37-årig man, som förekommer under 39 avsnitt i belastningsregistret. Så sent som i tisdags dömdes han till tre års fängelse för grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

– De här individerna förstör många människoliv. Det är bra att de får några års fängelse och på så sätt tar det också längre tid för de att hitta sina positioner när de kommer ut, säger Johan Jinnedal.

Utsatt för mordförsök

Enligt Johan Jinnedal finns det en positiv utveckling på Hässleholmen/Hulta. Polisen anser sig jobbat bort den öppna narkotikahandeln och boende kan vara på torget på Hulta igen.

– Och Borås stad har varit smarta att fräscha upp och rustat upp torget. Det är trevligare för boende, tillägger han.

Ser du ett avslut på gängkonflikten?

– Nej, det finns mycket att jobba vidare med. De utmaningar vi har idag är att försöka strypa nyrekryteringen, det ska inte vara lockande att se upp till toppgubbarna som livnär sig på den kriminella verksamheten, säger Johan Jinnedal.

Så sent som i tisdags sköts en man i 25-årsåldern ihjäl utanför högskolan i Borås. Om händelsen har koppling till de de kriminella nätverken på Hässleholmen eller Norrby har polisen ännu inte velat uttala sig om.

Här är männen i de två gängen i Borås (se mer i klippet ovan):

Foto: SVT
Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer