Elisabeth Trouvé är kammaråklagare och ansvarar för åtalet mot de 36 personerna som deltog i tumulterna. Foto: Gustav Stjernkvist/TT

Åklagaren om tumultet: ”En väldigt allvarlig händelse”

Uppdaterad
Publicerad

36 personer står nu åtalade efter den uppmärksammade BLM-demonstrationen 2020.

– Det här är en väldigt allvarlig händelse. Den hade stor påverkan på staden och tog väldigt mycket resurser från polisen. Det är olyckligt att ett fåtal personer ska påverka så många människor, säger kammaråklagare Elisabeth Trouvé.

Hör kammaråklagare Elisabeth Trouvé prata om åtalet i klippet ovan.

Under torsdagsmorgonen väcktes åtal mot 36 personer som på olika sätt var inblandade i tumultet efter Black Lives Matter-demonstrationen i juni 2020. Det åtal som kammaråklagare Elisabeth Trouvé lämnat in handlar om 36 personer i åldrarna 15 till 28 år som misstänks för bland annat sabotage mot blåljusverksamhet, våldsamt upplopp och misshandel.

145 timmar videomaterial

De 36 personerna kan efter ett drygt år åtalas, efter att man analyserat ungefär 145 timmar videomaterial från polisens kameror, privatpersoner och övervakning från butikslokaler.

– Det är ett gediget filmmaterial vi har gått igenom och det har tagit tid att identifiera personerna och vad de konkret gjort sig skyldiga till, säger kammaråklagare Elisabeth Trouvé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.