Hör Murphy Alex berätta om när han stoppade vandaliseringen: Inget konstigt. Foto: SVT/Amanda Gustafsson

Murphy stoppade vandalisering: ”Jag skulle göra det igen”

Uppdaterad
Publicerad

Videon när 40-åriga Murphy Alex stoppar en pågående vandalisering i samband med demonstrationen för Black Lives Matter har fått stor spridning i sociala medier.

– För mig var det inget konstigt, jag skulle göra det igen, säger han.

Han efterlystes i sociala medier som ”mannen i den vita tröjan” efter att flera klipp börjat cirkulera när han lugnt och sansat försöker stoppa personer att vandalisera efter demonstrationen i Göteborg. Han ses bland annat stoppa en man från att ta sönder ett skyltfönster.

– För mig var det inget konstigt, jag gick bara fram och pratade och ställde frågor, jag skulle göra det igen, säger han.

BLM-demonstrationer i Sverige

När SVT Nyheter Väst träffar honom har han bara sett en kort bit av videon som blivit viral. När han ser den så skrattar han och säger att han inte förstår att så många sett klippet.

Hyllas som hjälte

Murphy är född i England men flyttade till Sverige för drygt fem år sedan. Han arbetar som personlig tränare och var på plats för att demonstrera. Nu hyllas han som hjälte.

– En av anledningarna till att jag gick emellan var för att budskapet av demonstrationen gick förlorat, säger han.

Hör honom berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BLM-demonstrationer i Sverige

Mer i ämnet