Mannen i den vita tröjan stoppade stenkastare och fönsterkrossare under tumultet efter manifestationen i Göteborg på söndagen. Foto: privat/SVT

Sebastian fångade ”mannen i den vita tröjan” på film

Uppdaterad
Publicerad

På vägen från gymmet fick Sebastian syn på Murphy Alex, mannen som många har undrat vem han är såhär dagen efter tumultet i Göteborg. Inte för att han vandaliserade eller kastade sten på poliser – utan för att han tvärtom stoppade personer som gjorde det.

I klippet ovan ser du två av Murphy Alex ingripanden.

– Jag var på väg från gymmet, då går man på en gångbro inne på Arkaden i Göteborg, och då såg jag att det var tumult där och insåg att detta inte är bra, säger Sebastian som filmade den nu virala sekvensen. Mannen på filmen blev snabbt känd som ”mannen i den vita tröjan”, men under måndagen trädde han fram som Murphy Alex, 40 år.

Det var vid 17-tiden på eftermiddagen som Sebastian såg hur en person lyfte upp ett bord och började slå mot ett butiksfönster, när Murphy, klädd sin vita tröja, lugnt och sansat gick fram och stoppade honom. Sebastian filmade hela förloppet och i skrivande stund har klippet över en halv miljon visningar på sociala medier.

”Helt fascinerad”

När Murphy stoppade fönsterkrossaren började en mobb att gå emot honom och knuffa på honom.

– Precis då hörs en polismotorcykel i närheten och de går till slut därifrån. Annars vet jag inte hur det hade kunnat sluta, säger Sebastian.

Vad tänkte du när du såg detta?

– Otroligt! Jag är helt fascinerad. Jag kan ärligt säga att jag där och då inte riktigt förstår vad jag såg. Det är ju bra att någon stoppar det som pågår, men sedan inser man att han gör det utan någon som helst uppbackning, säger Sebastian och fortsätter:

– Det är väldigt coolt gjort. Man hade ju själv velat göra det, men frågan om man hade vågat.

Även SVT Nyheter Västs reporter lyckades fånga Murphy Alex på film vid ett tillfälle under söndagens tumult. Då ingrep han mot stenkastare vilket du kan se i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BLM-demonstrationer i Sverige

Mer i ämnet