Här bildar polisen en mur med polishästar vid Lejontrappan. Foto: Jakob Eidenskog/SVT

Man åtalas efter Black lives matter-demonstration

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern åtalas nu för skadegörelsen i samband med Black lives matter-demonstrationen i Göteborg i juni. Han misstänks ha kastat föremål mot hus och gått in i en flyttlastbil och vräkt ut möbler och annat bohag.

Det var den 7 juni klockan 14 som en demonstration startade, till stöd för Black lives matter-rörelsen, vid Heden i Göteborg. Ganska snart upplöste polisen demonstrationen på grund av risken för smittspridning. Men tåget fortsatte delvis ändå.

Vid halv femtiden på eftermiddagen skedde sammandrabbningar mellan demonstranter och polis. Enligt åtalet mot mannen har ”folksamlingen stört den allmänna ordningen / ... / genom att med förenat våld sätta sig upp mot myndigheter”.

Kastade saker från flyttbil

Den åtalade mannen ska tillsammans med flera andra ha tagit sig upp på en flyttlastbil i närheten av Lilla Bommen och därefter börjat kasta ut flyttlådor, teckningar och möbler. Han ska också ha bankat med ett föremål mot en vägg eller ruta, och ha kastat saker mot ett hus.

Mannen åtalas för våldsamt upplopp och egenmäktigt förfarande, något som DN var först med att berätta.

Polisen jobbar nu vidare med den stora mängden filmmaterial från händelsen.

SVT Nyheter Väst söker mannens advokat.

I klippet ser du tumultet som uppstod under demonstrationen i Göteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.