Stökigt i Göteborg efter Black lives matter-demonstrationen. Foto: TT

20 identifierade efter BLM-demonstration i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Över 20 personer har identifierats av polisen efter den urspårade Black lives matter-demonstrationen i Göteborg i början på juni. De är nu misstänkta för brott i samband med upploppen som följde under kvällen.

– Vi har hämtat in ett jättestort filmmaterial, allt från polisernas kroppskameror till allmänhetens filmer och sådant som lagts ut i sociala medier, säger Anna Kildebo som leder den särskilda utredningsgruppen inom polisen till GT.

Omkring 2 000 personer samlades på Heden i Göteborg för att manifestera stöd för Black lives matter-rörelsen. Men senare på kvällen urartade situationen med upploppsliknande scener i centrum.

BLM-demonstrationer i Sverige

Särskild utredningsgrupp

Polisen har startat en särskild utredningsgrupp som utreder brotten. De arbetar med flera möjliga rubriceringar som våldsamt upplopp, sabotage mot blåljusverksamhet, våld mot tjänsteman, skadegörelse och grov stöld.

– Vi har identifierat en mängd personer som befunnit sig på plats. Av dem har vi hittills identifierat drygt 20 personer som är misstänkta för brott, säger Anna Kildebo.

Det kan komma att handla om fler misstänkta. Förhör med misstänkta har ännu inte börjat hållas i någon större omfattning. I samband med upploppen anhölls fem personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BLM-demonstrationer i Sverige

Mer i ämnet