Tusentals personer deltog i Black lives matter-demonstrationen på söndagen. Foto: TT

Tumult vid Black lives matter-demonstration i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Tumult utbröt vid Bältespännarparken och i Brunnsparken i Göteborg till följd av Black lives matter-demonstrationen på söndagen. Tio personer har gripits och ungefär 30 har omhändertagits.

På söndagen hölls en demonstration på Heden i Göteborg för att stödja rörelsen Black lives matter. Kort efter att demonstrationen dragit igång meddelade polisen att den ska lösas upp med hjälp av arrangören och dialogpoliser.

– Det är på grund av smittspridningen som vi vill lösa upp demonstrationen. Det är väldigt trångt på vissa platser på Heden, säger Max Olsson, en av de ansvariga poliserna på plats.

Det var vid 14.20 som polisen uppmanade demonstranterna att upplösa demonstrationen, detta med hjälp av arrangören och dialogpolisen.

Parallellt med detta hölls då fortfarande tal inför ett par tusen demonstranter.

– De står ganska tätt och folk trycker på mot mitten. Där är inte så mycket avstånd, säger SVT:s medarbetare Jakob Eidenskog som är på plats.

Marsch genom centrala Göteborg

Demonstranterna bildade i stället ett tåg och marscherade genom centrala Göteborg, vilket orsakade stopp i kollektivtrafiken.

Tåget gick genom Vasastan, vidare igenom Brunnsparken via Grönsakstorget, förbi Ullevi och Skånegatan tillbaka mot Heden. Därefter fortsatte demonstranterna vidare mot Götaplatsen, och sedan tillbaka mot Brunnsparken. Men vid Bältespännarparken urartade situationen.

Sammandrabbning mellan polis och demonstranter

Vid 16.30-tiden skedde en sammandrabbning mellan demonstranter och polis. Enligt SVT:s reporter kastades föremål mot en polisbil.

– De här personerna har ingenting med demonstrationen att göra. Det är personer som tar ut sin frustration på fel plats och vid fel tillfälle, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson till SVT Nyheter Väst.

Även smällare ska ha skjutits.

– Några demonstranter fyrade av raketer, säger Jakob Eidenskog, som uppfattar situationen som irriterad demonstranter emellan.

– Polisen gjorde en framstöt och det lugnade ner sig igen, säger han.

”Stenkastning på polisbil”

Vid 17.20-tiden utbröt nya oroligheter vid Stora Teatern.

– Väldigt stökigt med stenkastning på polisbil nu, säger SVT:s reporter Jakob Eidenskog, som är på plats.

Polisen försökte att ringa in en mindre grupp personer i Brunnsparken, och läget stabiliserades återigen.

– Det är fortsatt stökigt med sparkar och stenar mot polisbilar, säger SVT:s reporter Jakob Eidenskog vid 18-tiden.

Eidenskog berättade också att polisen bildade en ring med polisbilar i Brunnsparken.

– Det är låst läge vid Gustaf Adolfs torg. Polisen håller sig nära de värsta bråkmakarna med ett antal bilar, säger han.

Vid 18.40-tiden bildade polisen en mur med polishästar vid Lejontrappan i Brunnsparken. Gatustenar kastades enligt SVT:s team på plats.

Bilder från centrala Göteborg visar att flera rutor till butiker krossats längs Fredsgatan i samband med oroligheterna.

Flera rutor har krossats på Fredsgatan. Foto: SVT

”Försöker provocera”

Vid 19-tiden var det fortfarande runt hundra personer kvar vid Brunnsparken, berättar Fuxborg.

– Det avtar lite efter hand men tyvärr är det fortfarande rätt mycket folk kvar. De försöker provocera och starta upp någonting.

Folksamlingen ställer till problem för allmänheten i staden då spårvagnar och bussar har svårt att ta sig fram. Polisens strategi är att vänta ut personerna.

– Tiden jobbar för oss. Vi har tagit höjd för en uthållighet så det är bara att avvakta och trötta ut dem.

Oroligheterna fortsatte under kvällen och vid 20-tiden sprang ett stort antal personer mot Västra Nordstan där de bland annat vandaliserade bilar och krossade rutor och skyltfönster, enligt TT:s fotograf på plats. Under kvällen skedde även en misstänkt misshandel när ett antal unga kvinnor blev vittnen till personer som försökte bryta upp gatustenar.

– De här unga tjejerna har med civilkurage försökt förhindra de här personerna, men när de lägger sig i så blir de slagna, säger Fuxborg.

Totalt har tio personer gripits och ungefär 30 personer har omhändertagits. Natten mot måndag har flera bilar och en container på Hisingen satts i brand. Det är oklart om bränderna har något samband med tidigare händelser.

Tusentals personer tågar genom centrala Göteborg. Foto: Jakob Eidenskog/SVT
Demonstrationståget gick genom hela centrum, sedan vidare upp mot Götaplatsen. Foto: Jakob Eidenskog/SVT
Här knäböjer demonstranterna på Götaplatsen. Foto: Jakob Eidenskog/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.