Se bilderna från bilbränderna på Hisingen. Foto: Niklas Göransson

Flera bränder i Göteborg – många gripna efter söndagens tumult

Uppdaterad
Publicerad

Det har brunnit på flera platser på Hisingen i Göteborg. Flera bilar och containrar har satts i brand. 10 personer har gripits och 30 omhändertagits efter söndagens tumult i Göteborg som följde efter Black lives matter-demonstrationen. Fem personer uppges ha anhållits, enligt Ekot.

Tumult utbröt i Göteborg under söndagen i samband med Black lives matter-demonstrationen. Personer attackerade polisbilar med bland annat sten.

Brandmän från sju stationer

Polisen begärde in förstärkning från region Syd under natten. Men efter midnatt sattes flera bilar och containrar på Hisingen i brand. Sammanlagt mellan 15 och 20 bränder. Dessutom krossades fönsterrutor på bilar.

BLM-demonstrationer i Sverige

Strax efter klockan 03 meddelade räddningstjänsten, som haft sju stationer på plats, att bränderna släckts.

Många gripna

Tio personer har gripits och ungefär 30 har omhändertagits av polisen efter söndagens tumult. Dessutom väntas fler polisanmälningar komma in.

– Vi har tre anmälningar upprättade om våldsamt upplopp, flera fall av skadegörelse, blåljussabotage, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, misshandel med mera och stöld, säger Thomas Fuxborg, vid polisen till TT.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) kommenterar också händelserna för Sveriges Radio Ekot.

– Det är allvarliga händelser och jag hoppas polisen får stöd att dämpa och ser till att det lugnar ned sig.

Fem anhölls – två har släppts

Fem personer anhölls i samband med oroligheterna. Två av dem har släppts på fri fot, men misstankarna om brott kvarstå. Tre män, två av dem i 20-årsåldern och en i 40-årsåldern, är fortsatt anhållna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BLM-demonstrationer i Sverige

Mer i ämnet