Skallade polis vid BLM-demonstration – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

På bilderna från Black lives matter-demonstrationen sommaren 2020 syns hur en polisman skallas hårt i ansiktet. Enligt tingsrättens dom slogs hans käkar ihop så hårt att en flisa lossnade från polismannens tand. Nu döms en 31-årig man till fängelse för gärningen.

Totalt har 36 personer åtalats efter våldsamheter i samband med Black lives matter-demonstrationen i Göteborg i juni 2020. Ett stort antal demonstranter hade samlats på Heden men demonstrationen avbröts av arrangörerna efter samtal med polis.

Men några valde att inte lämna, och senare utbröt våldsamheter i centrala Göteborg som urartade i misshandel, våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp.

BLM-demonstrationer i Sverige

En stor del av bevisningen kommer från filmer från polisens kroppskameror och drönare, men även andra filmer från butikskameror och allmänhetens filmer som togs i samband med händelserna.

Döms för våldsamt upplopp

På en av filmerna syns hur en man med full kraft skallar en polisman. Innan dess ser man samme man slå en annan polisman med knytnävar. Mannen har inte varit maskerad och han har inte förnekat att det är honom man ser på filmerna. I domen kan man läsa:

”Han har hållit sig väl framme i den klunga som agerat mest aggressivt, skrikit, sprungit med i den framryckande folkmassan och även agerat våldsamt mot personer som inte var poliser.”

Mannen döms i Göteborgs tingsrätt för bland annat misshandel, våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman till åtta månaders fängelse. Han ska även betala ett skadestånd på 5 905 kronor till polismannen som blev skallad.

Rättegång i omgångar

Rättegången mot de 36 åtalade hålls i omgångar under hösten och i början nästa år. Tidigare har nio personer dömts för olika brott, bland annat våldsamt upplopp och egenmäktigt förfarande. En del har dömts till fängelsestraff, andra har fått villkorlig dom eller ungdomstjänst.

I samband med domen mot 31-åringen döms ytterligare fyra personer för bland våldsamt upplopp och misshandel. En döms till tre månaders fängelse, de andra till ungdomstjänst och villkorlig dom. Hittills har totalt 14 personer dömts i målet.

Rättegång mot en ny grupp personer inleds i nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BLM-demonstrationer i Sverige

Mer i ämnet