Foto: Adam Ihse/TT

Sex personer döms efter BLM-demonstrationen i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer döms för bland annat våldsamt upplopp efter BLM-demonstrationen i Göteborg förra sommaren. Två personer döms till fängelse och tre får ungdomstjänst. Det meddelar tingsrätten efter att första gruppen i den omfattande rättegången i ärendet avklarats.

Den dom som meddelas under onsdagen gäller den första av totalt sex grupper som ingår i den omfattande rättegången i ärendet. Totalt står 36 personer åtalade. Den tyngsta bevisningen ligger i det filmade material från händelsen, där bland annat polisens egna filmer ingår. Det handlar om 1700 filmer som analyserats för att identifiera de misstänkta.

Flera minderåriga deltog i upploppet

Nu döms sex personer i den första gruppen. Två personer döms till fängelse, där det längsta fängelsestraffet är tre månader för våldsamt upplopp och egenmäktigt förfarande. En person döms till villkorlig dom och tre personer döms till ungdomstjänst. Flera av de dömda personerna var under 18 år vid tiden för händelsen.

Rättegången väntas pågå fram till den 20 januari.

Starta klippet nedan för att se förödelsen från juni 2020 – och besvikna fredliga demonstranter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.