”Vi förutsätter att de själva följer förbudet”, säger Teodor Smedius på polisen i region Väst, inför demonstrationen för Black lives matter i Göteborg. Foto: Jonas Ekströmer/TT/SVT

Polisen: ”Ska ha ett tålamod av guld den här dagen”

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen ska en demonstration hållas i Göteborg till stöd för rörelsen Black lives matter i USA och till minne av George Floyd. Detta har satt polisen i en svår sits eftersom de båda ska värna demonstrationsrätten och se till att regeringens tillfälliga beslut om att max 50 personer får samlas ska följas.
– Vi förutsätter att de själva följer förbudet, säger Teodor Smedius, på polisen i region Väst.

Efter en liknande demonstration i Stockholm i onsdags rapporterades det flitigt om tillfällen där polis och allmänhet hamnade i bråk med varandra. Dessutom dök långt fler än 50 personer upp, trots regeringens beslut om att tillåta max 50 personer i samband med allmänna sammankomster.

Förutsätter att de följer förbudet

Även i Göteborg räknar polisen med att fler än 50 personer kommer att ansluta till demonstrationen. Detta beskriver de i ett pressmeddelande som ”ett dilemma”, eftersom de vill värna demonstrationsrätten samtidigt som de ska se till att regeringsbeslutet följs.

– Vi vill så långt som möjligt arbeta för att demonstranterna ska kunna få framföra detta och vi förutsätter att de själva följer förbudet mot att vara fler än 50. Om de ändå inte skulle göra det måste vi förklara att det inte är okej, säger Teodor Smedius kommenderingschef, polisen i region Väst.

Polisen: Våld är en absolut sista åtgärd

Polisen har gått upp i en så kallad särskild händelse inför demonstrationen på söndag. I pressmeddelandet skriver de att de så långt som möjligt ska prata med demonstranterna om det blir för många människor på samma plats och försöka att få dem att själva upplösa demonstrationen. Men om det inte skulle fungera får polisen ta till våld eller tvångsmedel – som en ”absolut sista åtgärd”.

– Vi tänker konfliktreducerande och proportionalitet. Det är vi tränade för. Jag vill att våra poliser som jobbar i kommenderingen ska ha ett tålamod av guld den här dagen, även om de kanske kommer att få ta emot tråkiga kommentarer från demonstranter som vill likställa svensk polis med amerikansk. Jag vill att vi ska visa att vi står på demonstranternas sida så länge de följer de lagar vi har att värna, säger Teodor Smedius.

I klippet nedan kan du se hur det såg ut i Malmö i torsdags när en liknande demonstration ägde rum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Demonstration i solidaritet med Black Lives Matter Foto: Andreas Hillergren/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BLM-demonstrationer i Sverige

Mer i ämnet