Foto: SVT/TT

Polisgrupp startas efter upploppen i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Göteborg tillsätter en särskild utredningsgrupp för att hitta de gärningspersoner som vandaliserade och orsakade bråk efter Black lives matter-demonstrationen i söndags.

Gruppen ska bland annat titta på omfattande filmmaterial och gå igenom vittnesmål.

Biträdande polisområdeschef Anders Börjesson menar att man har goda förhoppningar att hitta många av de skyldiga.

BLM-demonstrationer i Sverige

– När man mer eller mindre slår sönder delar av vår stad, då är det av största vikt att vi får tag på dem som har gjort det, och att de blir dömda för detta, säger han.

Fem personer anhölls efter oroligheterna, varav fyra misstänks för våldsamt upplopp. De har släppts, men misstankarna kvarstår.

Utredningsgruppen efterlyser filmer

I sociala medier efterlyser nu den nya utredningsgruppen allmänhetens och butiksägares filmmaterial från söndagens upplopp och vandalisering i Göteborg. Filmerna kan komma från mobilkameror eller från butikernas kameror i originalskick. Därefter gör polisen en bedömning om de ska gå vidare med filmerna och kommer att höra av sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BLM-demonstrationer i Sverige

Mer i ämnet