Fredrik Dahlgren är ansvarig för dialogpolisen i Göteborg. Foto: SVT

Dialogpolisen om konfrontationen: ”Det smärtar ett polishjärta”

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter som sparkade på polisbilar och kastade flaskor och stenar. Enligt ansvarig dialogpolis på plats var det länge sedan det kunde ses så kraftiga kravaller i Göteborg – men dagen hade två sidor.

– Det smärtar ett polishjärta, säger poliskommissarie Fredrik Dahlgren.

Enligt Fredrik Dahlgren, ansvarig för dialogpolisen i Göteborg, var det tydligt att en liten grupp utnyttjade situationen och förstörde för de tusentals fredliga demonstranter som slöt upp för att ge sitt stöd för Black lives matter på söndagen.

– Vi har en början med en manifestation, en arrangör som engagerar sig och som genomför manifestationen innan den får upplösas på grund av 50-personsregeln för sammankomster. Detta görs på ett snyggt, lugnt och fint sätt. Sedan går ett tusental runt i staden och som förmedlar sitt budskap, säger Fredrik Dahgren.

BLM-demonstrationer i Sverige

Men efter den fredliga manifestationen på Heden och en demonstration runt i genom staden tog ett nytt gäng över som inte kommit för Black lives matter, enligt dialogpolisen.

– De är här för att ställa till oreda. Man har gått hårt åt polismän, polisfordon och och butikers förnsterrutor. Tyvärr väldigt tråkiga scener som vi inte har sett på väldigt länge i Göteborg.

Det var under flera timmar spänt läge mellan våldsamma demonstranter och polis. Det kastades stenar och glas vid både Götaplatsen och Brunnsparken. Ett antal skyltfönster krossades på Fredsgatan och planteringar förstördes. Flera personer omhändertogs även av polis.

Är du förvånad?

– På ett sätt, men det finns ju med oss att det alltid finns någon som kan nyttja situationen med en dold agenda. Det är svårt att planera för. Vi jobbar stenhårt men det smärtar ett polishjärta med det som händer efter demonstrationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BLM-demonstrationer i Sverige

Mer i ämnet