Ställföreträdande smittskyddsläkaren Leif Dotevall beklagar att så många samlades vid söndagens demonstration i Göteborg, eftersom det kan ha förstärkt smittspridningen. Foto: TT/VGR

Smittskyddsläkaren: ”Det demonstranterna värnade om blev kontraproduktivt”

Uppdaterad
Publicerad

Rörelsen Black lives matter betonar att alla människor är lika mycket värda. Regelverket om att maximalt femtio personer får samlas grundas också i att alla är lika mycket värda.

– Demonstranternas värnande om liv innebar i praktiken att liv riskerar att skadas, säger smittskyddsläkaren Leif Dotevall.

Cirka tvåtusen personer samlades på Heden under söndagen för att både stödja rörelsen Black lives matter och till minne av George Floyd. En stor folksamling som i sig innebar en stor risk för smittspridning.

– För det första är det utomordentligt viktigt att vi får uttrycka åsikter. Det är en av demokratins grundpelare. Speciellt när man uppfattar att liv värderas olika. Och att liv ska värderas lika är också en grundpelare, säger Leif Dotevall.

Coronapandemin

Motstridigt

Men även regeringens beslut att tillåta samlingar på maximalt femtio personer är grundat på tanken att alla liv är lika mycket värda; att vi ska hålla tillbaka smittspridningen så mycket som möjligt.

– Här hade vi alltså två motstridiga intressen och då gäller båda. Ja, man har rätt att demonstrera – men man måste följa regelverket för att inte sprida smitta. Att det kom så många i söndags innebar att det demonstranterna värnade om blev kontraproduktivt, säger Leif Dotevall och tillägger:

– Vi kan bara vädja till människor att följa alla regler och rekommendationer – även när syftet är hur gott som helst!

På frågan om han tror att söndagens demonstration kommer att avspeglas i coronastatistiken längre fram, säger han att det är omöjligt att svara på.

– Vi vet inte vilka som var där, vi vet inte om de kom från Göteborg eller hela landet... men om någon där var sjuk och smittsam kommer det att synas.

Faran inte över

Leif Dotevall tycker sig se hur människor i allmänhet tar allt lättare på restriktionerna, som om smittan redan var historia. Men så är det inte. De omfattande covid-19-tester som nu görs har varit avslöjande:

– De visar att vi har många, många smittbärare i alla delar av samhället. Smittspridningen pågår överallt i regionen. Faran är långtifrån över. Jag kan som smittskyddsläkare säga att om folk fortsätter att ta allt mer lättvindigt på det här så kommer coronaviruset att fortsätta spridas, varnar han.

I klippet nedan ser du hur det var plats då tumult utbröt under demonstrationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet