Hör polischef Erik Nord om arbetet efter upploppen: ”Det kommer bli fler identifierade framöver”. Foto: Ida Vaske/SVT/TT

Polischefen om upploppen efter BLM: ”Ett 15-tal misstänkta identifierade”

Uppdaterad
Publicerad

I samband med upploppen efter Black lives matter-demonstrationen har polisen identifierat ett 15-tal personer som misstänks för brott.

– Och fler kommer det bli fram till hösten, säger Erik Nord, chef över polisområde Storgöteborg.

Det var den 7 juni som cirka 2 000 människor samlades på Heden för att delta i demonstrationen Black lives matter efter George Floyds död i USA. Men efter den fredliga manifestationen tog ett nytt gäng över som inte kommit för Black lives matter, enligt dialogpolisen.

Våldsamma scener

I samband med polisens ingripande uppstod stenkastning, våldsamma upplopp, skadegörelse, våld mot tjänsteman och misshandel. Polisen har nu identifierat ett flertal personer som misstänks ligga bakom upploppen.

BLM-demonstrationer i Sverige

– Vi är i inledningsfasen och förhoppningsvis kommer vi att identifiera fler. Vi kommer att knacka på hemma hos personer som kommer att lagföras, säger Erik Nord.

”Särskild utredningsgrupp”

Kort efter de våldsamma upploppen tillsatte Göteborgspolisen en särskild utredningsgrupp för att identifiera misstänkta personer som deltog i våldsamheterna.

– Det var illa när de slog sönder staden och för oss är det viktigt att vi identifierar alla misstänska för brottsoffrens skull, tillägger Erik Nord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BLM-demonstrationer i Sverige

Mer i ämnet