Marie Lind Thomsen. Foto: SVT

Åklagaren avfärdar IS-anmälningarna: ”Finns ingenting nytt”

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgspolisen Ulf Boström polisanmälde nyligen 300 IS-svenskar för medhjälp till mord. Nu visar det sig att anmälan kan vara helt verkningslös.

– Anmälan tillför inget nytt till den förundersökning som redan pågår, säger åklagare Marie Lind Thomsen.

Som SVT Väst kunde berätta härom dagen så har integrationspolisen Ulf Boström, även fullmäktigeledamot för Demokraterna i Göteborg, anmält 300 IS-svenskar för medhjälp till mord. Anmälan skickades till rikspolischefen och riksåklagaren i fredags.

Även terrorforskaren Magnus Norell, Jan Hägglund som representerar Arbetarpartiet i Umeå och Edward Nordén från Medborgerlig samling står bakom anmälan. Ulf Boström säger att skälet till anmälan är de berättelser han fått från de yazidier, kristna och muslimer han mött i sitt arbete och som vittnar om hur hot och tvång fortsatt här i Sverige.

– Delvis handlar det om vad de upplevt i hemlandet men också olika slags hot de får här.

Förundersökningen pågår redan

När SVT på tisdagen var i kontakt med riksåklagaren ville Marie Lind Thomsen, vice chef vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet vid Åklagarmyndigheten, varken bekräfta eller dementera att anmälan tagits emot.

Men på onsdagen kan hon bekräfta att anmälan kommit in men att den nu lämnats över till NOA, Polisens nationella operativa avdelning som får titta på uppgifterna i anmälan.

Men varför har den lämnats över till NOA?

Det finns inget nytt i den anmälan som vi här på riksenheten vid Åklagarmyndigheten inte redan tittar på. Vi har en förundersökning som pågår sedan 2015 angående brott begångna i Syrien och Irak och den omfattar även IS-svenskar. Vi räknar med att den här förundersökningen pågår ett bra tag till, det är komplicerat när det är brott som begåtts i andra länder, säger Marie Lind Thomsen.

Enligt anmälarna så säger de sig ha hittat nytt utrymme i brottsbalken som gör det möjligt att inleda förundersökning mot personer som rest för att strida med IS och sedan återvänt till Sverige. Men enligt Lind Thomsen är inte heller lagrummen som anmälarna hänvisar till främmande för åklagarna.

– Vi har redan med detta i vår förundersökning, säger hon.

Internationellt samarbete

Enligt henne finns inget i anmälan som tillför något till den utredning som redan pågår.

Hur många är ni som arbetar med den här förundersökningen?

– Det är drygt sex åklagare här från Riksenheten. Det är ett stort samarbete mellan många enheter och många länder, säger Marie Lind Thomsen.

Även underrättelsetjänster?

– Som jag sagt sker ett samarbete mellan många länder.

Även NOA meddelar via mejl till SVT att inga nya uppgifter framkommit i den aktuella anmälan. Något formellt beslut att lägga ner den har dock ännu inte fattats.

Norell ställer sig frågande

Magnus Norell, terrorforskare, som är en av anmälarna ställer sig frågande till att det tar så lång tid att utreda de personer som stridit för IS och som polisen vet har återvänt och befinner sig i Sverige.

– Det är omgärdat med sådan förtegenhet att det är svårt att veta vad man ska tycka. Men man borde ha kommit betydligt längre. Det är trots allt omkring 150 personer som återvänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.