• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

49-åringen överklagar domen efter kallblodiga mordet

Uppdaterad
Publicerad

Istället för livstid som åklagaren yrkat på döms 49-åringen till 18 år fängelse, straffskalans längsta tidsbestämda påföljd.

Nu överklagar han domen – något åklagaren också kan komma att göra.

– Jag ska läsa domen ordentligt innan jag tar ställning till hur jag går vidare. Men min kommentar är att den visar ett bevisen räckt för att döma honom till mord, säger Jenny Karlsson till SVT Nyheter Väst. Men hon hade yrkat på livstids fängelse.

Det var förra sommaren som en man hittades död i Töreboda kommun i Västra Götaland. Mordoffret hade misshandlats med svärd och sedan dödats med gevärsskott i huvudet. Därefter hade kroppen dumpats vid en gödselbrunn. Den morddömde nekar till brottet, och enligt hans advokat kommer 49-åringen att överklaga sin dom.

– Vi har redan kommit överens om att det här kommer vi att överklaga och begära prövning i hovrätten i och med att vi tycker att tingsrätten inte har tolkat den tekniska bevisningen på ett rätt och riktigt sätt, säger 49-åringens advokat Staffan Uvabeck.

46-åring berättade om morddagen

Staffan Uvabeck anser inte att det är styrkt att det vapen som hittades i ån Tidan har något med mordet att göra. Platsen för vapnet hade pekats ut av en 46-åring, som i förhör berättat om morddagen. Han döms själv till sex och ett halvt års fängelse för att bland grov misshandel av mordoffret, och för att ha tänt eld på en personbil för att undanröja spår av mordet.

– Vi anser att påföljden är för sträng och att den borde varit väsentligt lägre, säger Mats Revborn, advokat för 46-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.