I dag avslutas rättegången mot Wilmas expojkvän, som misstänks ha mördat och styckat henne.

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för Wilmas ex-pojkvän

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarna vill att 17-åriga Wilmas mordåtalade pojkvän ska döma till livstids fängelse. Det framgick i dag i Uddevalla tingsrätt.

Dödsorsaken är inte fastställd, men åklagarna har radat upp omständigheter som pekar mot den åtalade ex-pojkvännen.

Wilmas försvinnande och död i höstas har väckt stor uppmärksamhet, framförallt i Uddevalla med omnejd. Hennes ex-pojkvän i 20-årsåldern är åtalad för mord och brott mot griftefrid, vilket i detta fall innebär att han misstänks ha styckat flickans döda kropp.

Trots ett omfattande sökande, av både polisen och frivilliga, har endast en del av kroppen har hittats — gömd i en väska i mannens lägenhet.

”Hjärtskärande”

Kammaråklagare Jim Westerberg anser att det är uteslutet att någon annan än ex-pojkvännen skulle ha dödat Wilma. Enligt åklagaren begicks mordet vid 18-tiden en dag i november. Flera grannar har vittnat om bråk och skrik från lägenheten.

– Högljudda, hjärtskärande kvinnoskrik, säger Jim Westerberg i sitt slutanförande i Uddevalla tingsrätt.

– Hon har dött av ett allvarligt, upprepat trubbigt våld, säger Westerberg också om Wilmas död.

Enligt åklagarna talar omfattande blodspår i lägenheten för att Wilma hamnade på golvet när hon attackerats, och därefter blev dödad.

Jim Westerberg påpekar även i pläderingen att mannen llämnat uppgifter som visat sig inte stämma. Mannen beskrivs också ha varit påfallande ointresserad av att söka efter Wilma när hon saknades — trots vittnesmål om att han tidigare velat kontrollera henne.

Åklagarna anser att omständigheterna runt mordet är sådana att ex-pojkvännen bör dömas till livstids fängelse.

Vittnen påverkade?

Advokat Beatrice Rämsell, som är offentlig försvarare av den misstänkte, anser att åklagarens vittnen kan ha påverkats av rapportering i media. Hon nämner specifikt den relativt detaljerade liverapportering som P4 Väst haft på sin hemsida under rättegången.

– Uppgifter som vittnen lämnat kan sättas i fråga, säger Beatrice Rämsell.

Vittnen i en rättegång får inte vara närvarande vid förhandlingen innan de avlagt sitt vittnesmål. Tanken är att de inte ska påverkas av vad som tidigare sagts i rättssalen.

Enligt en mindre sinnesundersökning som har gjorts kan han misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning. Om tingsrätten finner mannen skyldig till mord kommer det sannolikt att göras en större rättspsykiatrisk undersökning av honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.