Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vice överåklagare Eva Johnsson förklarar varför yonimassage, enligt lag, skulle kunna vara sexköp. Foto: SVT

Åklagaren: Yonimassage kan vara sexköp

Publicerad

Den omdebatterade yonimassagen är enligt lag en sexuell handling, menar överåklagaren Eva Johnsson.

Men massageformen, som har rekommenderats av flera influencers, har ännu inte prövats i rätten.

– Det skulle kunna vara ett köp av sexuell tjänst, säger Eva Johnsson.

Hör varför Eva Johnsson menar att massagen kan vara olaglig i klippet.

Det var efter att flera influencers rekommenderade yonimassge i sina sociala medier som debatten tog fart. Yonimassagen har på opinionssidor jämförts med happy endings och debattörer har ställt frågan om massagen skulle kunna utgöra köp av sexuell tjänst i domstol. Kliniker som erbjuder massagen, eller andra former av yonibehandlingar, finns bland annat i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Eva Johnsson är vice överåklagare på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum och ett av hennes ansvarområden är sexualbrott. Än så länge har inga fall av massagen av det kvinnliga könsorganet, som kallas yonimassage, prövats i rätten. Men Eva Johnsson menar att det skulle kunna ses som ett sexköp. 

SVT har träffat massageterapeuten Maria Arnström som utför behandlingar där beröring av kvinnliga kunders kön är en del av sessionen. 

– Att jag på något sätt skulle vara prostituerad då, det känns väldigt tråkigt, säger hon.

”Ansvar att skydda”  

Den svenska sexköpslagen gör ingen skillnad på vilken typ av verksamhet och grad av frivillighet som står bakom den sexuella handlingen, enligt åklagaren Eva Johnsson.   

– Samhället har ett ansvar att skydda andra att bli utnyttjade, någon annan ska inte ta sig friheten att genom att betala utnyttja någon annans kropp för egen njutning. Då har man betalat för det, och då är det inte frivilligt längre.   

Tror du att kvinnligt sexköp är mer tabubelagt än manligt?  

– Jag tror inte att det är mer tabubelagt, men jag tror det är mer osynligt, säger Eva Johnsson. 

• Yonimassage är en slags tantramassage, där hela kroppen masseras. Vid en yonimassage masseras ofta både yttre och inre delar av könet, men olika utförare erbjuder olika typer av behandlingar. 

• Vid vissa behandlingar där massage eller beröring av underlivet ingår är det som en del av en session där samtal spelar en stor roll. Sessionerna kan ibland vara tre timmar långa, där samtal om till exempel trauman och sexualitet ofta tar större del av tiden. 

• Många utövare menar att trauman och spänningar sätter sig i kroppen, och att man genom massagen kan bearbeta jobbiga händelser. Det finns dock inga vetenskapliga belägg för att massagen har den effekten.

• Enligt svensk lag är beröring av könsorgan en sexuell handling. Om den beröringen sker mot betalning, så kan det bli ett köp av en sexuell tjänst. 

• Det innebär att kunder som går till massörer eller terapeuter för en behandling där vidröring av underlivet ingår, kan göra sig skyldiga till brott, enligt överåklagare Eva Johnson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer