I klippet berättar massageterapeuten varför hon inte anser att hennes behandling är en sexuell tjänst. Foto: SVT

Maria utför yonibehandling: ”Hon är fri att njuta”

Uppdaterad
Publicerad

Maria har tagit emot över 200 kunder på yoni mapping therapy i Partille, där hon med samtal och intim beröring försöker lösa upp spänningar i kvinnors underliv.

Enligt svensk lag skulle behandlingen kunna falla under sexköpslagen, enligt en åklagare SVT pratat med.

– Att jag på något sätt skulle vara prostituerad då, det känns väldigt tråkigt, säger Maria Arnström.

Hör vad Maria tänker om att hennes behandlingar kan bedömas som sexköp i klippet.

Enligt lagens mening ligger yonibehandlingar i gränslandet till sexköp, menar överåklagare Eva Johnsson. Hon säger att beröring av en annans kön ses som en sexuell handling.

Det skulle kunna innebära att de som betalar för Marias behandlingar kan göra sig skyldiga till ett köp av en sexuell tjänst.

”Ett komplement” 

Sedan flera influencers rekommenderat yonimassage på sociala medier har debatten växt. På olika forum berättar kvinnor hur de på olika sätt blivit hjälpta av massagen, bland annat med medicinska besvär som vestibulit.

Det finns inga vetenskapliga belägg för att massagen skulle kunna bota fysiska åkommor, och Maria är tydlig med att behandlingarna hon erbjuder inte utgör ett alternativ till traditionell vård. 

– Jag vill verkligen att man ska ha sökt vård först för vanliga besvär, sedan kan jag erbjuda ett komplement. Det kan handla om att komma runt smärtan, säger hon. 

Olegitimerat yrke 

Maria har arbetat med yoni mapping therapy i fyra år och tar i snitt emot en kund i veckan. Under en session genomförs både samtal och intim beröring. Hon har gått olika massage- och terapeututbildingar för att arbeta med behandlingen.

Massageterapeut är inte ett legitimerat yrke, vilket innebär att det inte finns några krav på utbildning hos utförarna. Maria menar att en utbildning inte behöver vara en garanti för kvalitet och professionalitet. 

– Bäst är att ringa och prata för att se om det är en person man kan vara trygg med, säger hon. 

Det här är yonimassage

• Yonimassage är en slags tantramassage, där hela kroppen masseras. Vid en yonimassage masseras ofta både yttre och inre delar av könet, men olika utförare erbjuder olika typer av behandlingar. 

• Vid vissa behandlingar där massage eller beröring av underlivet ingår är det som en del av en session där samtal spelar en stor roll. Sessionerna kan ibland vara tre timmar långa, där samtal om till exempel trauman och sexualitet ofta tar större del av tiden. 

• Många utövare menar att trauman och spänningar sätter sig i kroppen, och att man genom massagen kan bearbeta jobbiga händelser. Det finns dock inga vetenskapliga belägg för att massagen har den effekten.

• Enligt svensk lag är beröring av könsorgan en sexuell handling. Om den beröringen sker mot betalning, så kan det bli ett köp av en sexuell tjänst. 

• Det innebär att kunder som går till massörer eller terapeuter för en behandling där vidröring av underlivet ingår, kan göra sig skyldiga till brott, enligt överåklagare Eva Johnson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.