Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Aktivister stannade ett plan på Landvetter idag. Den fredliga demonstrationen var över på en halvtimma. Foto: SVT

Aktivister stoppade flygplan på Landvetter

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgspolisen larmades i morse till Landvetter flygplats, där miljöaktivister stoppat ett flygplan på väg mot Stockholm. Två män är nu gripna för brott mot luftfartslagen.

SAS-flyget SK 142 skulle lyft från Landvetter flygplats klockan 08.35. Enligt Swedavia blev avgången uppskjuten till klockan 09.10, men planet svängde ut på startbanan först klockan 09.32.

– Det var två aktivister som vägrat sätta sig ner och filmade. Polis gick ombord och grep dem. Det gick lugnt och fint till. Det var en man i 65-årsåldern och en i 40-årsåldern. De är nu misstänkta för brott mot luftfartslagen, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region väst.

– Klockan 09.07 lämnade alla däruppe och det var fred på jorden...

Demonstration

Det pågick även en fredlig demonstration på flygplatsen. Bakom aktionen står miljöaktivistgruppen Extinction Rebellion, som gör klimatdemonstrationer via olika civil olydnads-aktioner.

– Det var tio-femton personer i ankomsthallen som var där med samma budskap. Men när vi förklarat för dem att detta inte var okej och så vidare så lämnade de också helt fredligt. Där är ingen misstänkt, säger Christer Fuxborg.

Fler aktioner

Tidigare på morgonen hade polisen nåtts av uppgiften att aktivister hade slagit till mot ett flygplan i Ängelholm i går.

– Där ska en av aktivisterna ha limmat fast sig i planet! berättar Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg.

Man var alltså beredd på att det kunde bli fler aktioner, som den på Landvetter idag, och ett tag var det frågan om man skulle hantera ärendet som en så kallad särskild händelse. Men när ingripandet snabbt var klart blåstes de planerna av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer