Hör klimataktivisterna utanför Landvetter airport om varför de stoppade flygningen. Foto: SVT

Klimataktivister försvarar aktionen på Landvetter

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsmorgonen stoppades ett plan från att lyfta på Landvetter flygplats. Detta efter att två miljöaktivister vägrat att sätta sig ned när planet skulle lyfta. Nu ger en av aktivisterna sin bild om varför aktionen genomfördes.

Två miljöaktivister vägrade att sätta sig ned när ett plan mot Stockholm skulle lyfta under tisdagsmorgonen. Samtidigt demonstrerade cirka 15 miljöaktivister i ankomsthallen. Det hela sändes live på sociala medier.

Polisen grep två personer, en man i 40-årsåldern och en i 65-års åldern. De är misstänkta för brott mot luftfartslagen. Enligt polisen gick gripandet lugnt till och planet kunde lyfta, cirka en timme försenat.

– Vi tycker att det är ett brott mot mänskligheten att inte ställa om nu, att fortsätta släppa ut koldioxid, säger Katja Bergman som är en av miljöaktivisterna som var på plats på Landvetter Airport.

Liknande händelse

Under måndagen försökte en miljöaktivist att stoppa ett flygplan från att lyfta i Ängelholm, genom att limma fast sig på utsidan av planet.  Enligt Christer Fuxborg är man väl förberedd på att liknande händelser kan inträffa i framtiden.

– Det gäller bara att vi tar höjd på det och är lite mer uppmärksamma den närmsta tiden, säger han.

Hör polisen och en av aktivisterna berätta mer i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.