Foto: Göteborgs hamn

Aktivister protesterade mot planerad gasanläggning i Göteborgs hamn

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagsmorgonen protesterade omkring 30 personer från flera nordiska länder mot den terminal för flytande fossil gas som planeras i Göteborgs hamn.

– Det är helt orimligt att mitt under pågående klimatkris göra en sådan här miljardsatsning på en fossilgasanläggning. Västra Götaland har dessutom som mål att vara fossiloberoende till 2030, säger Josefin Winberg, en av de protesterande från nätverket Fossilgasfällan. 

Aktivisterna blockerade mellan klockan 8 och 11 på lördagsmorgonen ingången till Energihamnen i Göteborgs hamn som är skyddsobjekt, vilket innebär att man exempelvis inte får fotografera på området. Polis tillkallades och aktivisterna bars bort till ett ställe i närheten. Enligt polisen gick det hela lugnt till.

– Det var en mjuk övergång, säger Stefan Gustafsson, talesperson för polisregion Väst.

Planerad naturgasterminal

Det är Swedegas ligger bakom planerna på en naturgasterminal kopplad till stamnätet, som ska kunna förse bland annat sjöfarten med flytande fossil gas. Swedegas informations- och hållbarhetsansvariga Saila Horttanainen anser tväremot aktivisterna att anläggningen är viktig för att på sikt göra sjötransporter mer miljövänliga.

– Anläggningen kommer att fungera lika bra för biogas. Steg 1, vilket det även finns EU-beslut på, är minska sjöfartens användning av tjockolja som ger stora utsläpp svavel, kväve- och tungmetaller, säger hon.

Saila Horttainen säger också att sjöfarten i allt högre utsträckning efterfrågar ”grön gas”.

Frågan avgörs av regeringen

Anläggningsmotståndaren Josefin Winberg medger att det frågan är komplex när olika miljöintressen står mot varandra, men tycker ändå att byggandet av terminalen bör stoppas.

– Ett lite bättre alternativ är fortfarande inte ett bra alternativ. Visst är det viktigt med renare luft, men det är klimatkrisen som är det mest akuta och som vi måste kämpa mot just nu, säger hon.

Anläggningsplanerna har hittills blivit godkänd i alla led och dess öde ska nu avgöras på regeringnivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.