Foto: SVT

Miljonbelopp går till akutboenden för hemlösa familjer

Uppdaterad
Publicerad

Akut boende för hemlösa barnfamiljer kostar Göteborgs stad miljontals kronor om året – och dygnen på hotell och vandrarhem blir ibland långt ifrån tillfälliga.

Att ordna akutboende för familjer på hotell, vandrarhem och andra ställen innebär en dyr nota för Göteborgs stad. Några exempel som SVT fått fram visar att socialtjänsten kan betala mellan 8 000 och 45 000 kronor i månaden för en familj. Det kan jämföras med vad det hade kostat i månaden om familjen hyrde en vanlig lägenhet: snitthyran för en trea i Göteborgsområdet låg förra året på 6 800 kronor.

Betalar miljontals kronor

Göteborgs stad har i nuläget ingen samlad bild av hur mycket pengar kommunen lägger på akutboenden för barnfamiljer. SVT Nyheter Väst har därför bett alla stadsdelar att ta fram respektive summa. Fem stadsdelar svarade och deras samlade kostnad låg förra året på 48 miljoner kronor. Utvecklingen i år visar också att kostnaderna väntas öka.

– Det är väldigt beklagansvärt att socialtjänsten får stå för kostnader för en grupp som vi egentligen inte ska behöva jobba med, säger Carina Falkewall, som är sektorchef i Västra Göteborg och bevakar boendefrågor för individ-och familjeomsorgen i samtliga stadsdelar.

Socialtjänsterna blir pressade

Hon betonar att det handlar om familjer som egentligen inte behöver socialtjänstens hjälp, utan som endast behöver en bostad.

– Det innebär att vi blir pressade i våra ekonomiska situationer och det kan riskera att gå ut över annat vi ska göra, säger Carina Falkewall.

Bodde på akutboende i 17 månader

Egentligen ska nödlösningarna vara kortsiktiga. Men SVT har hittat familjer som bott på vandrarhem i 185 dygn och i jourlägenhet i 17 månader.

– Vi ska inte ha barn som bor på i så utsatta situationer och särskilt inte under en längre tid, säger Carina Falkewall.

Så mycket kan akutboenden kosta

  • Björlandabo (Räddningsmissionen), en förälder och ett barn: 28 500 kr/månad
  • Jourboende, familj med två barn: 8 000 kr månad
  • Boende utan stöd, familj med två barn: 45 000/månad
  • Hotell, familj med fyra barn: 45 000/månad

Källa: Uppgifterna är hämtade ur stadsdelarnas redovisning av sina kostnader, uppgifter beställda av SVT Nyheter Väst

Här är notan för fem stadsdelar 2017

Kostnader för boenden för bostadslösa barnfamiljer

  • Angered: 17, 2 miljoner
  • Centrum: 1, 9 miljoner
  • Lundby: 3,2 miljoner
  • Norra Hisingen: 3,8 miljoner
  • Östra Göteborg: 22 miljoner
  • Totalt: 48,1 miljoner

Källa: SVT Nyheter Västs enkät. Vi frågade samtliga stadsdelar och social resursförvaltning i Göteborg, men övriga enheter kunde inte bryta ut kostnaden för bostadslösa barnfamiljer. Siffrorna gäller familjer utan social problematik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer