Politiker debatterade problemet med bostadslösa familjer

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska alla familjer få en bostad? Det debatterade David Lega (KD) och Johannes Hulter (S) i SVT Nyheter Västs studio. Se de viktigaste delarna ur debatten här.

– Man blir beklämd, det är fruktansvärt för människor att leva på det här sättet. Anledningen till det här är att vi har för få bostäder och de sociala effekterna av det är jättesvåra, kommenterade oppositionsrådet David Lega (KD) SVT Nyheter Västs rapportering om att 670 barn just nu är bostadslösa i Göteborg.

– Det är fruktansvärt att vara hemlös och speciellt för barn att växa upp på det här sättet, sa Johannes Hulter (S), förste vice ordförande i Byggnadsnämnden.

”Vårt mål är 60 000 bostäder”

Politikerna debatterade bland annat hur situationen ska lösas.

– Vi har satt igång väldigt mycket bostadsbyggande de senaste åren, vi har ett otroligt byggande på gång. Vi har 3 779 bostäder påbörjade förra året. Fastighetskontorets prognos visar på 57 000 bostäder inom en tioårsperiod, men vårt mål är 60 000, sa Johannes Hulter.

David Lega kontrade:

– Problemet är man kan inte bo i ett vallöfte, nu lovar Socialdemokraterna 60 000 nya bostäder, men det viktiga är hur många bostäder det faktiskt blir. Ni har haft 24 år på er få till detta – det går inte att hela tiden säga att snart kommer vi att lösa det.

De här familjerna saknar en bostad nu i natt. Vad vill ni göra på kort sikt?

– Vi har en otrolig satsning på gång över 400 familjer med 1 000 barn har fått en bostad de senaste åren, sa Johannes Hulter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer