Frida Reuterskiöld, sjuksköterska på Sahlgrenskas akutmottagning tycker att situationen på avdelningen är värre än någonsin tidigare. Foto: Privat/SVT Axel Håkansson

Akutsköterskan Frida: ”Känner mig otillräcklig”

Uppdaterad
Publicerad

Frida Reuterskiöld, 28, tycker att läget på Sahlgrenskas akutmottagning är mycket värre i dag än någon gång under de sex år hon jobbat där.

– Det är inte överdrivet när folk pratar om kris. Vi kan inte garantera patientsäkerhet i alla lägen, säger hon.

– Jag känner mig väldigt stressad och otillräcklig när jag märker att jag inte kan finnas där för patienterna när de behöver mig, säger Frida Reuterskiöld, sjuksköterska på Sahlgrenskas akutmottagning.

Läs mer: Verksamhetschefen: Kan inte garantera patientsäkerheten

vårdkris

SVT Nyheter Väst har under de senaste veckorna rapporterat om ett pressat läge på flera håll i regionens sjukhus och avdelningar. Många anställda har ifrågasatt att patientsäkerheten ens går att garantera längre. Patienter beskriver kaotisk stämning och extrema väntetider.

En gemensam nämnare för problemen inom vården stavas platsbrist. Patienter blir liggandes på akutmottagningar i väntan på specialistvård som ofta dröjer. Förra veckan kunde vi berätta om ett fall där just platsbristen kan ha kostat en gravid kvinna livet.  

”Kris ingen överdrift”

Frida Reuterskiöld har jobbat på Sahlgrenskas akut i sammanlagt sex år som både undersköterska och numer sjuksköterska. Hon är tydlig med att hon inte kan tala för någon annan än sig själv, men för Frida Reuterskiöld är det ett faktum att situationen i dag är den värsta hon sett under sin tid på Sahlgrenska.

– Att patienttrycket är högre eller lägre, det förändras alltid. Det som är skillnaden nu är att vi inte har vårdplatser till de som behöver specialistvård, så de blir ofta liggande på akuten.

– Vi gör såklart allt vi kan för dem men vi har varken tid eller rätt kompetens för att ge dem den vård de behöver, fortsätter Frida Reuterskiöld som tidigare talat om sin arbetsmiljö med GT.

”Då kunde vi inte garantera patientsäkerheten”

Härom veckan hade Frida Reuterskiöld ett arbetspass på akuten som varit svårt för henne att släppa i efterhand. Det var hårt tryck på mottagningen och personalen hade fullt upp med flera patienter vars tillstånd flera gånger var livshotande. Frida var placerad på den så kallade ”Triagen” där man ska prioritera vilka patienter som är i störst behov av hjälp.

– Tanken är att varje patient som söker vård hos oss ska kunna bedömas inom tio minuter.

På grund av trycket den dagen var Frida Reuterskiölds kollega tvungen att hjälpa till med ett akut larm och Frida fick sköta prioriteringen av patienternas vårdbehov själv.

– Så kan det vara ibland men det blir ett väldigt pressat arbete att utföra själv om det är många som kommer till oss. Ganska snart var vi uppe i en timme innan patienterna kunde bedömas.

– Det är rent ut sagt farligt. Hur ska vi kunna garantera patientsäkerheten om det tar en timme innan vi har en bild av patientens tillstånd? Det kan ju ligga någon med hjärtinfarkt och vänta, fortsätter Frida Reutersskiöld.

”Jag lämnade henne gråtandes i sin egen urin”

Hon berättar om ytterligare ett minne från den dagen som varit svårt för henne att smälta.

– I ett rum låg det en patient och storgrät. En gammal person som inte kunde gå på toaletten själv. Men just då hände flera akuta situationer med andra patienter så jag var tvungen att lämna henne där i sitt egna urin.

– Det var fruktansvärt. Det kändes så ovärdigt och hemskt. Men vi har inget annat val än att prioritera de vars tillstånd är mest akut, Frida Reutersskiöld.

Svårt att motivera personalen att stanna

Varför vården i Västra Götalandsregionen brottas med platsbrist på olika specialistavdelningar är såklart en komplex fråga som inte har en enskild anledning.

Johnny Magnusson, (M), vill tona ner diskussionen om Sahlgrenskas akutmottagning. Foto: SVT

Johnny Magnusson, (M), styrelseordförande i VG-regionen och högst ansvarige politiker för vården i regionen ville i en intevju med SVT Nyheter Väst nyligen peka på att kommunerna brister  i sitt ansvar då de inte tar emot tillräckligt många färdigbehandlade patienter inom kommunal omsorg.

Magnusson ville vid det tillfället tona ner att lönenivån för vårdpersonalen skulle vara en faktor.

Läs mer: Magnusson (M): ”Vem vill inte ha högre lön”

Frida Reuterskiöld påstår sig varken ha den fullständiga förklaringen, eller lösningen på platsbristen. Men hon vet vad hennes kollegor beskriver och vad hon själv upplever på sina arbetspass på akuten.

– Det är inte kaos varje dag. Det är det inte. Men på senare tid har det blivit vanligare att jag går från jobbet och känner att även om jag gjort allt jag kunnat för patienterna så har det ändå inte räckt. Det är en fruktansvärd känsla, säger Frida Reuterskiöld.

Hennes bild är att Sahlgrenska de senaste åren har haft väldiga problem med att behålla kvalificerad personal. Vilket i sin tur har gjort det svårt för sjukhusen att hålla specialistavdelningar öppna med platser nog att motsvara patienternas vårdbehov.

– Det handlar inte bara om lön även om jag tror att det är en stor del. Att vi sliter allt vi har varje dag och ändå märker att vi inte räcker till, det tär på en, säger Frida Reuterskiöld.

Läs mer: ”Det känns som att jag är i ett U-land”

Läs mer: Ilska bland akutens personal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

vårdkris

Mer i ämnet