Maria Taranger, en av verksamhetscheferna inom Sahlgrenska som beskriver ett bättre läge. Foto: Sahlgrenska / SVT

Lyckad satsning på vårdbiträden

Publicerad

En av åtgärderna för att minska belastningen inom Sahlgrenska är att man under året anställt ett antal outbildade vårdbiträden. Satsningen beskrivs som framgångsrik.

Det var i samband med krisen inom Sahlgrenska kring förra årsskiftet som ledningen presenterade ett åtgärdsprogram. En av de mer konkreta punkterna var att man för första gången sedan 90-talet skulle börja anställa vårdbiträden igen.

Vårdbiträden är outbildad personal som efter en kort utbildning kan gå ut på avdelningarna och arbeta med enklare sysslor som att bädda sängar, dela ut mat, hjälpa till att lyfta och flytta patienter samt att ha enklare kontakter med patienterna.

Den ansvarige chefen säger så här om satsningen:

– Det har fungerat över förväntan. Personerna har kommit in med energi och en lust att arbeta som har gjort skillnad. Tidigare fanns ett motstånd mot att ta in outbildad personal men jag tycker mig se att personalen har accepterat den här yrkesgruppen när man märker att de faktiskt bidrar till att avlasta, säger Maria Taranger, verksamhetschef Geatri och Akutmottagning på Östra sjukhuset.

Antalet kommer att öka

Hittills har man tagit in ett 30-tal vårdbiträden varav tio har fastanställts. Ännu finns de bara inom vissa avdelningar på Östra men nästa år ska ledningen öka antalet vårdbiträden och projektet är planerat att spridas till alla avdelningar inom SU.

Samma sak har under året testats även inom andra sjukhus i regionen, bland annat på Näl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

vårdkris

Mer i ämnet