Johnny Magnusson, (M), och Ann-Sofie Hermansson, (S). Foto: SVT

Regionledningen pressar göteborgspolitiker

Uppdaterad
Publicerad

Ledningen för Västra Götalandsregionen kallar till samtal med Göteborgs stad med anledning av den svåra platsbristen inom Sahlgrenska. Enligt regionledningen är det Göteborgs stad som till stor del bär skulden.

SVT Nyheter Väst har i en lång rad inslag och artiklar beskrivit krisen inom Sahlgrenska som delvis beror på en sjuksköterskebrist men som också kommer av en kraftig brist på tillgängliga vårdplatser.

Nu går regionledningen ut med en öppen inbjudan till ledningen för Göteborgs stad.

– Vi vill träffa Ann-Sofie Hermansson och det ansvarige kommunalrådet Daniel Bernmar, de måste börja agera, säger ordföranden i regionstyrelsen, Johnny Magnusson, (M).

Läs också: S: 400 vårdplatser mindre på tre år

Enligt Magnusson är vårdplatsbristen fortsatt akut inom Sahlgrenska. Enligt honom beror den till stor del på att äldre färdigvårdade patienter inte kan skrivas ut.

Det handlar om patienter som är för sjuka för att skickas hem och som borde få en plats inom den kommunala omsorgen.

– Vi har runt 200 av den typen av patienter just nu och en mycket stor del av dem borde tas emot inom Göteborgs stad, hävdar Johnny Magnusson.

Förvånad över inbjudan

Inbjudan, som även nått SVT Nyheter Väst, har formen av ett pressmeddelande och är direkt riktad till Ann-Sofie Hermansson, (S), kommunstyrelseordförande i Göteborg.

– Jag har sett den. Det som gör mig mest förvånad är att han bjuder in oss genom ett pressmeddelande. Jag träffar ju Johnny Magnusson regelbundet och han har mitt telefonnummer. Men visst, jag träffar honom gärna för ett samtal, säger hon.

Vad gäller sakfrågan säger sig Hermansson vara ödmjuk.

– Vi vet att det här problemet finns och vi jobbar mycket aktivt med att ordna fram platser.

Samtidigt anser hon att regionledningen skyller ifrån sig.

– I första hand är det här en fråga för regionen och det är regionledningen som ansvarar för att man har dragit ner på antalet vårdplatser under en längre tid, det är det som är huvudproblemet, säger Hermansson.

Mötet kan bli av

Johnny Magnusson håller dock fast vid att en stor del av ansvaret vilar på Göteborgs stad.

– Det är deras tillkortakommande som till stor del är orsaken till vårdplatsbristen, säger han.

Något datum för mötet mellan kommun- och regionpolitikerna är ännu inte fastslaget.

– Men jag kan ju hälsa genom media då att vi är tillgängliga, om vi nu ska ha den kommunikationsvägen, säger Ann-Sofie Hermansson.

Ansvarigt kommunalråd kritisk

Daniel Bernmar, (V), är ansvarigt kommunalråd i Göteborg när det gäller omsorg och äldrevård. Han uttrycker en viss irritation över inbjudan.

– Det är uppenbart att den moderata ledningen inte är insatt i det som sker. Vi för en kontinuerlig dialog och vi arbetar dagligen med de här frågorna i samråd med sjukhusledning och regionen. Det är ett mycket märkligt agerande att komma med det här utspelet, säger han.

Men det stämmer väl att det finns ett antal patienter som ni borde ta emot?

Ja ungefär 20 stycken och det är beklagligt. Men problemet är sjukhusens förändrade rutiner. De skickar ut svårt sjuka patienter i behov av specialistsjukvård och kommunen har inte möjlighet att bedriva vård på den nivån. Jag tycker att det är magstarkt av Johnny Magnusson att försöka skylla de stora problemen som han ansvarar för på oss, säger Daniel Bernmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

vårdkris

Mer i ämnet