Äldre på boenden i bland annat Borås och Partilles kommuner har låsts in i sina lägenheter under pandemin. Nu har IVO granskat händelserna. Foto: Fredrik Sandberg och Stina Stjernkvist/TT

Äldre inlåsta i sina boenden under pandemin i Borås och Partille

Uppdaterad
Publicerad

En kartläggning som Ekot i Sveriges Radio har gjort visar att äldre som bott på bland annat boenden i Borås och Partille har låsts in i sina hem under coronapandemin. Anledning ska ha varit att personalen har försökt hindra smittspridningen.
– Det är inte tillåtet och därför är det olyckligt att det här har skett, säger Daniel Pus, chef för äldreomsorgen i Partille, till SVT Nyheter Väst.

Enligt granskningen har personal och anhöriga slagit larm runt 15 gånger på boenden runt om i landet där äldre, som ofta är demenssjuka, har blivit inlåsta efter att personal har ställt möbler framför deras dörrar.

Boenden i Borås och Partille

Detta har bland annat skett på boenden i Borås och Partille. I Borås skedde det i april på ett boende för dementa där minst två personer låstes in vid upprepade tillfällen.

– Vi hade flera smittade på enheten, och de boende förstod inte varför de behövde vara socialt distanserade i sina lägenheter och sökte sig ut till de allmänna utrymmerna. I stressen som uppstod ställde medarbetare en stol framför dörren under en ganska kort period, säger Anna-Clara Ringnes, verksamhetschef med ansvar för vård och omsorgsboenden i Borås.

Inlåst i över en timme

I Partille rör det sig om ett tillfälle i slutet av maj där en person blev inlåst i ungefär en och en halv timme.

– Anledningen var att man inte ville att personen i lägenheten skulle komma ut. Vi hade misstänkt smitta på enheten och kunde inte ha full uppsikt så det ställdes en stol framför dörren en kortare stund, säger Daniel Pus, chef för äldreomsorgen i Partille kommun.

Anmälde sig själva

Både Borås och Partilles kommuner har upprättat Lex-Sarah anmälningar efter händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Båda kommunerna har nu återkopplat med att de har vidtagit tillräckliga åtgärder för att förhindra att detta sker igen.

Klippet nedan har inte med texten att göra, däremot är inslaget från tidigare i våras ett exempel på den svåra situationen på äldreboenden under pandemin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar läkaren Bernd Sengpiel om ett äldreboende som har drabbats hårt av coronapandemin, och om de svåra etiska beslut han tvingades ta. Foto: SVT/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet