Alexandra avled efter att hon attackerats med kniv av en man på HVB-hemmet. Foto: Privat/SVT

Alexandra dödades efter knivattack – idag föll domen i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren krävde att hovrätten skulle döma mannen för mord. Men när hovrätten presenterade sin dom i det uppmärksammade fallet där 22-åriga Alexandra dödades under sitt arbete på ett HVB-hem, så valde rätten att inte kalla det hela för ett mord.

Vid elva-tiden på onsdagsförmiddagen föll hovrättsdomen i det uppmärksammade fallet där 22-åriga Alexandra Mezher dog av ett knivhugg i låret från en intagen vid ett HVB-hem i Mölndal.

Men några större ändringar av domen från tingsrätten ville inte hovrätten göra. Rätten ansåg inte att det rört sig om ett mord, eftersom åklagaren inte lyckats bevisa att mannen hade uppsåt att döda. Därför beslutades att stora delar av tingsrättens dom skulle stå fast. Mannen är sedan tidigare dömd till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning och utvisning från Sverige.

I domen skriver man: ”Hovrätten ansluter sig till tingsrättens bedömning att det inte är bevisat att NN har haft för avsikt att döda Alexandra Mezher eller att han förstod att det var praktiskt taget oundvikligt att hon skulle dö, och han hade följaktligen varken avsiktsuppsåt eller insiktsuppsåt.”

Den enda ändringen hovrätten meddelade var att den dömde mannens återreseförbud till Sverige skulle förlängas till 15 år.

Tingsrätten dömde till rättspsykiatrisk vård

Tingsrättens dom kom i augusti. Redan där valde man att inte döma mannen för mord. Istället dömdes han för vållande till annans död och synnerligen grov misshandel. Påföljden blev rättspsykiatrisk vård och utvisning från Sverige med återreseförbud i tio år.

Åklagaren hade redan i tingsrätten yrkat på att mannen skulle dömas för mord. Men trots att tingsrätten ansåg att mannen varit medveten om sina handlingar vid tillfället och hade för avsikt att skada kvinnan, så tyckte man inte att åklagaren bevisat att mannen hade avsikt att faktiskt döda Alexandra, eller haft insikt i att hon skulle dö till följd av skadorna.

Åklagaren Linda Wiking överklagade tingsrättens dom och sa till SVT Nyheter Väst att mannen visst hade uppsåt att döda.

– Eftersom våldet inte upphör förrän andra ingriper och hindrar mannen, så anser jag att han hade uppsåt att döda, sa hon då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.