Foto: Privat

Älgfamiljen i Lerum skjuten

Uppdaterad
Publicerad

Den älgfamilj som spridit oro i Lerums kommun de senaste två månaderna har nu skjutits.

– Det är en lättnad, säger Stefan Larsson som är kommunikatör på Lerums kommun.

Under de senaste två månaderna har en aggressiv älgko med sina två kalvar skrämt upp boende i Lerums kommun, två mil nordost om Göteborg. Inte minst i bostadsområdet Aspenäs.

Två hundar har sparkats ihjäl av älgen, en man har skadats och flera personer har jagats av älgen.

Skickade ut sms

Älgfamiljen har även rört sig runt i större områden runt om Lerum. På grund av detta skickade kommunen ut ett sms till de boende i områdena som älgarna befunnit sig i för att kunna hitta dem.

Efter polisen godkännande så bad kommunen jägare om hjälp för att skjuta älgen.

– Jag litar på polisen. Det var ett såspeciellt fall, säger Stefan Larsson.

Sköts av jägare

Under onsdagskvällen sköts älgarna ihjäl. Nu hoppas kommunen att det kommer att bli lugnare i områdena framöver.

– Det är en lättnad. Älgkon har ju varit väldigt aggressiv, säger Stefan Larsson.

Bertil Sagrelius är jägare i området och har varit en av de man kunnat skicka in tips om älgarnas position till. Men de avgörande skotten kom från jägarkollegan Anders Lundell som befann sig i närheten av älgarna när tipsen började trilla in.

– De var på ett gärde när tipsen kom, och han vet ju hur de brukar gå, så han kunde komma ikapp och genskjuta dem. Det är ju bara två man i området som har tillstånd att skjuta i tätbebyggt område, så det var tur han var på plats, säger Bertil Sagrelius som fick hjälpa till med slakten i efterhand.

Älgarna har varit runt i området i cirka två månader, beslutet togs senare att man skulle avliva älgarna, men det har varit svårt att få tag på djuren.

– De har alla fördelar. De kan lätt gömma sig bland buskar och häckar vid folks bostäder. Sen är det ju rätt känsligt. Alla vill inte att de ska bort, så alla rapporterar inte heller, säger Bertil Sagrelius.

Enligt kommunen var det nödvändigt att skjuta älgarna.

– Ja, på grund av att detta var ett sådant speciellt fall. Två hundar har dödats, en man har skadats och flera har jagats, säger Stefan Larsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.