I en ny dokumentärsserie vill f.d. stavhopparen Alhaji Jeng belysa rasismen ur elitidrottares perspektiv. Foto: SVT

Alhaji Jeng om rasismen: ”Pratade aldrig om det”

Uppdaterad
Publicerad

Alhaji Jeng har representerat Sverige på friidrottstävlingar runt om i hela världen. Samtidigt vittnar han om en känsla av att inte riktigt vara en del av landet. I SVT:s dokumentärserie ”Blågula hjältar” möter han flera elitidrottare som vittnar om liknande erfarenheter.  

– Rasismen har många ansikten, säger han.

I klippet får du höra Alhaji Jeng berätta om sin erfarenhet av rasism 

På en fotbollsplan i Lövgärdet beslutade sig den då 14-årige Alhaji Jeng för att gå sin egen väg och satsa på friidrotten. Från barndomshemmet i Angered reste han kollektivt cirka en timme enkel väg för att ta sig till friidrottens hus och Slottsskogsvallen två mil bort, i andra änden av stan. Kontrasten mellan de båda världarna var stor. 

– Det var lite friktion i början, men när jag kom upp i juniorlandslaget blev det mer fokus på det sportsliga och etniciteten blev sekundärt, säger Alhaji Jeng. 

Karriären gick snabbt uppåt och som 25-åring tog han silver under inomhus-VM i Moskva 2006 på 5,70 meter i stavhopp. Men det är med blandade känslor han tävlat för Sverige.

– Sverige är världens bästa land, men det finns en känsla i erfarenheten av det som man har upplevt som inte går ur. Tillhör jag eller tillhör jag inte? 

George Floyds död blev springpunkten

När filmen på George Floyd som kämpade för sitt liv under knät på en amerikansk polis, spred sig över världen och rörelsen ”Black lives matter” växte fram hittade Alhaji Jeng för första gången en plattform där han kunde lyfta frågeställningar han länge tryckt ifrån sig.  

–  Jag har aldrig diskuterat rasismen tidigare, men insåg att jag har haft ett frikort i och med min karriär. Samtidigt så har jag också varit med om väldigt mycket, säger han. 

Idrottare delar erfarenheter i dokumentär

I dokumentärserien ”Blågula hjältar” träffar Alhaji Jeng flera inom Sveriges idrottselit som också har erfarenheter av rasism inom och utanför idrotten.  

– Jag hoppas i att det här kan belysa frågan och få fler att känna igen sig, säger han.

”Blågula Hjältar” har premär på SVT Play den 6 maj.

Dokumentärserien Blågula hjältar

En serie i fyra delar där Alhaji Jeng träffar svenska landslagsidrottare i olika sporter och diskuterar rasism och fördomar inom och utanför idrotten.

Deltar gör bland annat:

Jamina Robert, handboll

Kalis Loyd, basket

Simon Sjödin, simning

Antonio Lindbäck, speedway

Premiär 6 maj på SVT play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.