Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ali Moghadan hittades på badrumsgolvet – överlevde med ny lever. Foto: Sofia Netskar/SVT/Privat

Ali Moghadan överlevde med organdonation – fick ny lever

Uppdaterad
Publicerad

För sju år sedan gav Ali Moghadans lever upp och han föll ihop på badrumsgolvet. En ny lever räddade honom.

Nu vill han uppmana alla att prata med sina närstående om hur de vill ha det efter döden så att det inte uppstår konflikter.

Se Ali Moghadan i klippet ovan och hör varför han tror att det finns en rädsla mot organdonation.

Ali Moghadans ögon tåras när han pratar om den okända person som räddade hans liv genom att donera sin lever efter sin död. Han tänker på den dödes anhöriga och skulle vilja tacka dem – även om orden inte räcker till.

– Men jag tänker att om min son hade gått bort så hade jag velat veta att hans organ lever vidare i nån annan. Att få krama om den personen och känna att det här är min son en del av, säger Ali Moghadan.

Datumet när Ali Moghadan fick sin lever är tatuerat på armen. Foto: Sofia Netska/SVT

”Skulle du själv ta emot organ?”

Ali Moghadan förstår oron kring den nya lag som minskar de anhörigas inflytande över en döende patient och han dömer ingen som väljer bort donation.

– Skulle du själv ta emot organ om du var döende? Om svaret är ja, då är det ganska enkelt, säger Ali Moghadan.

Förstår oron – vill att folk ska tänka efter

Men han vill att människor ska tänka till då de aldrig vet hur känslan är när deras barn, mamma, vän eller fru blir så sjuk att en donation är det enda som skulle rädda personens liv.

– Jag brukar säga att man ska prata med sina närstående om hur man vill ha det så blir det inte jobbigt för dem om något skulle hända, säger Ali Moghadan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.