Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pia Löwhagen Hendén, donationsansvarig läkare på Sahlgrenska, säger att de aldrig går helt emot närståendes vilja. Foto: Sofia Netskar

Anhöriga får mindre inflytande vid organdonation efter ny lagstiftning

Uppdaterad
Publicerad

En del av en ny donationslag har skapat oro hos såväl Svenska kyrkan som i sociala medier. Det handlar om att anhörigas möjlighet att säga nej till donation av en dödende patients organ försvinner.

– I praktiken kör vi aldrig över närstående, säger dock Pia Löwhagen Hendén donationsansvarig läkare i Västra Götalandsregionen.

Se kritiken i socialamedier i klippet ovan och följ med in på Sahlgrenska med Pia Löwhagen Hendén.

Den nya lagen träder i kraft den första juli i år och är delvis inriktad på att bevara organ för att de ska klara donation. Men det är en annan del av lagen som framförallt rivit upp känslor.

Närståendeveto försvinner

Den om att närstående inte längre ska få lägga in sitt veto mot donation, enbart på grund av deras egna känslor. Något som bara blir aktuellt om vare sig vården eller anhöriga vet vad den dödende hade önskat.

– Det är en juridisk fråga att närstående inte ska kunna bestämma över patienter. Det finns ingen annanstans inom sjukvården där det är så och då har man tagit bort det här också, säger Pia Löwhagen Hendén.

Går aldrig emot närstående

Hon betonar dock att denna del av lagen inte drivits av professionen och att de ändå, trots lagen, aldrig skulle gå emot närstående som skulle ställa sig negativa till donation av en döende patient.

Socialstyrelsen har fått motta flera samtal från oroliga människor och även Svenska kyrkan har varit kritisk.

”Sjukvården 'tar' inga organ”

I sociala medier länkas det till donationsregistret med uppmaningar om att välja nej för sina anhörigas skull. Uttryck som att vården kommer ”ta dina organ” används.

– Sjukvården ”tar” inga organ. Vi omhändertar för att transplantera till medmänniskor som kan överleva tack vare donationen. Man måste också fråga sig, om man själv skulle vilja ta emot ett organ? Eller om man skulle vilja att ens barn eller närstående skulle göra det, säger Pia Löwhagen Hendén.

Eftersom det enbart är de patienter som dör på intensivvårdsavdelningen (IVA), och inte de som dör någon annanstans, som kan donera är sjukvården beroende av varje patient för att kunna rädda andras liv, förklarar hon.

Nya donationslagen

De nya reglerna innebär kortfattat att:

  • Tydligare regler kring hur fortsatt intensivvård får gå till för att göra fler donationer möjliga.
  • Närståendevetot tas bort. Det är i stället den enskildes inställning till donation som ska vara avgörande. De närstående är fortsatt en viktig informationskälla.
  • Beslutsoförmögna vuxna undantas då de inte har haft möjlighet att fatta ett eget beslut i frågan om donation.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.