Foto: TT

Alice Bah Kuhnke: Många mardrömmar i detta

Uppdaterad
Publicerad

Kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP) är orolig för vad konsekvenserna kan bli av Stampens rekonstruktion.

Under morgonen offentliggjorde Stampen beskedet om att koncernen nu begär en rekonstruktion.  Men först ringde Peter Hjörne, som tillhör ägarfamiljen, Alice Bah Kuhnke (MP), kultur- och demokratiminister.

– Han ville informera mig och regeringen. Det var ett kort men allvarligt samtal, säger hon och beskriver sin oro:

– Stampen är en viktig aktör i mediesverige som brottas med stora utmaningar. Vi behöver starka medier över hela landet.

Stor spridning

Stampenkoncernen äger media i stora delar av landet, men där Göteborgs-Posten är det stora flaggskeppet. Det skulle enligt kulturministern vara ett stort bekymmer om en sådan stor tidning i Västsverige skulle tappa.

– Det finns många mardrömmar i detta, och förhoppningsvis kommer rekonstruktionen att leda fram till att man går stärkt ur den här krisen, säger Alice Bah Kuhnke.

– Det värsta scenariot är där vi inte har medier som granskar makten, både lokalt och nationellt.

Krävs aktiv mediepolitik

En av de första sakerna Alice Bah Kuhnke gjorde som ny kulturminister var att tillsätta en medieutredning för att bland annat se över press-stödet. Detta i skuggan av den accelererande svenska tidningskrisen. Rekonstruktionen i Stampen är ytterligare ett exempel på att det behövs en aktiv politik på medieområdet, enligt Bah Kuhnke.

– Den lokala journalistiken, medborgares möjlighet att tillgodogöra sig information, är central i en demokrati. Att våra svenska medier just nu på olika sätt går igenom ett stålbad har jag varit medveten om under de 1,5 år som jag varit kulturminister.

Vill se en mångfald

SVT: Du har varit kulturminister ett tag. Ändå har Stampen gjort sig av med 400 anställda, många fler journalistjobb är på väg att försvinna?

– Det är mycket allvarligt. Sverige är ett litet språkområde och vi behöver en mediemångfald. Vi behöver många röster och granskningar ur flera olika perspektiv. Motsatsen till mediemångfald är medieenfald, och det är vi inte betjänta av.

SVT: Kan du tänka dig ett kraftigt ökat press-stöd?

– Vi får se vad utredningen kommer fram till i höst och så får vi utveckla politiken utifrån de förslagen.

SVT: Vad händer om GP-koncernen med över 3 000 anställda går i konkurs?

– Det vill jag inte spekulera i. Men det vore en mardröm, säger Alice Bah Kuhnke.

Nu är det upp till tingsrätten att besluta om att godkänna eller neka Stampen AB en rekonstruktion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stampen

Mer i ämnet