Holger Andersson (FP) är kritisk till att upplåta kommunens byggnader som härbärge för EU-migranter. Foto: SVT

Alingsås kan öppna härbärge

Uppdaterad
Publicerad

Alingsås kommun ska utreda om byggnader i Nolhagaparken kan användas som härbärge eller värmestuga för EU-migranter. Beslutet fattas av kommunfullmäktige den 26 november och ser ut att få stöd. Se vår debatt om förslaget här nedan.

Lena Klevenås (MP) stod i partiets valstuga i form av ett växthus på torget i Alingsås en dag i augusti. Då kom en man fram och inspekterade stugan och frågade om det var ok att sova i den.

– Det var då det gick upp för mig att vi har folk som sover på gatorna, i tält och under bar himmel här i Alingsås. Det kan vi inte tolerera, säger hon till Västnytt.

EU-migranter i västsverige

Efter den händelsen skrev Lena Klevenås en motion där hon föreslår att kommunen utreder om de tomma husen i Nolhagaparken kan användas som härbärgen. Förslaget gick igenom i kommunstyrelsen i måndags och slutgiltigt tas beslutet den 26 november av kommunfullmäktige.

”Eget val”

Men alla håller inte med om att det är en god idé.

– Det är helt fel att låta människor bo gratis i kommunens lokaler, det bär sig inte. De är här av egen fri vilja och inte vårt ansvar eftersom de inte bor här, säger Holger Andersson (FP) till Klevenås i Västnytts debatt.

Samtidigt öppnar han för att Alingsås gör som Göteborg, ger pengar till frivilligorganisationer som i sin tur ordnar verksamhet för de utsatta grupperna. Exakt hur det Lena Klevenås vill finansiera härbärget är hon inte säker på, men att något måste göras är hon tydlig med.

– Jag ser de här människorna som de sista utfattiga i Europa, och vi måste göra något för dem, de avhyses av polis efter några veckor i kommunen och det är inte värdigt sätt att behandla dessa människor på, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranter i västsverige

Mer i ämnet