Drogvaneundersökningen bland skolelever görs var tredje år och i år har runt 7000 elever svarat. Foto: SVT

Alkohol minskar bland elever i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Alkohol fortsätter att minska bland gymnasieelever och bland högstadieelever har alkoholkonsumtionen halverats sedan 2004, det framgår av en enkätundersökning om ungas drogvanor i Göteborg vilken presenterades i dag.

Drogvaneundersökningen bland skolelever görs var tredje år och i år har runt 7000 elever svarat, det är cirka 83 procent av eleverna i årskurs 9 samt 81 procent av gymnasieeleverna.

Resultatet visar att alkohol fortsätter att minska gymnasieelever och för högstadieelever har det till och med halverats sedan 2004. I årskurs 9 uppger nu var tredje elev att de druckit alkohol det senaste året. Men när det gäller användning av narkotika ligger sifforna på ungefär samma nivå sedan tidigare undersökningar. 

– Ja, narkotika ligger på ungefär samma nivå hela tiden, det är var femte elev på gymnasiet som någon gång använt narkotika, det är vårt främsta arbete att få ner den siffran, säger Ulla Kungur utvecklingsledare drogvaneundersökningar, Göteborg stad.

Inget tydligt stöd till polisens bild

Enkätundersökningen ger inget tydligt stöd till polisens bild om att tyngre droger ökar generelllt bland unga. Däremot kan narkotika ändå vara vanligare i en mindre, utsatt grupp.

– Vi möter ju precis som polisen riskgruppen och där ökar ju Tramadol, även kokain ökar bland de vi träffar men den stora grejen är cannabis, säger Kristoffer Lindgren samordnare på Mini-Maria.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.