Polisen möter ofta elever som är påverkade av amfetamin, kokain och tramadol. Foto: SVT

Polisens larm: Högstadieelever höga på kokain i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Polisen slår nu larm om att högstadieelever i Göteborg i allt större utsträckning ertappas med droger. Vid riktade insatser möter polisen elever – höga på kokain och amfetamin under skoltid.

– Att den cocktailen av droger påträffas på högstadieskolor är ett enormt misslyckande för Sverige, säger Robin Nilsson, chef på polisens gatulangningsgrupp i Göteborg.

Sedan ett år tillbaka genomför polisens gatulangningsgrupp var sjätte vecka insatser mot skolor i Göteborg, både högstadieskolor och gymnasier. Där möter gruppen elever som är påverkade av tunga narkotikapreparat såsom tramadol, amfetamin och kokain.  

Med erfarenheten av insatserna, tillsammans med information från drogvaneundersökningar, Socialtjänsten, Mini-maria och rektorer, så drar polisen slutsatsen att elever i dag brukar tyngre droger i skolan än tidigare.

– Det finns individer på varje skola i centrum som är involverade i detta, säger Robin Nilsson.

Inga intellektuella argument

Enligt polischefen brukas narkotikan delvis på grund av psykisk ohälsa. Och eleverna själva brukar uppge stress som en faktor och att de känner sig pressade inför skolresultaten.

– Det är ju en förklaring som de brukar uppge, säger Robin Nilsson.

– Det är inga intellektuella argument från ungdomar i dag, de går in på Flashback och läser om hur ofarligt cannabis är och att alkohol är värre.

Fler åtgärder behövs

Polischefen menar att narkotikaförsäljningen har eskalerat i Sverige och att det behövs flera åtgärder för att komma till rätta med situationen.

– Vi behöver en bättre lagstiftning, vi behöver bli bättre på att samverka med andra myndigheter, vi måste vara snabbare med tidigare insatser när det gäller ungdomar. Och vi måste ha mycket bättre gränsskydd än vad vi har i dag för det är mycket narkotika som smugglas in, säger han.

Skjutningar – en konsekvens av den ökade narkotikan

Robin Nilsson menar också att det ökade gatuvåldet är en följd av den ökade narkotikaförsäljningen.

– Det är miljoninkomster för vissa kriminella nätverk när det gäller narkotika. När man då märker att någon försöker sno av den kakan så är man kapabel att använda grovt våld för att hävda sitt affärsområde och det ser vi med skjutningar och sprängningar i alla storstäder i Sverige, säger Robin Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.