Låg alkoholpåverkan stör inte minnet Foto: SVT

Alkoholpåverkade vittnen minns bra

Publicerad

Trots tre-fyra glas vin minns de flesta personer en händelse lika bra som någon som inte druckit något alls. Det här visar en färsk doktorsavhandling från Göteborgs Universitet.

Alkoholpåverkade vittnen ses sällan som tillförlitliga. Detta trots att det finns relativt lite forskning på området.

– Det är ju väldigt vanligt att vittnen är alkoholpåverkade både på krogen och på hemmafester. Men det finns alltså bara ungefär 10 publicerade studier på detta sedan tidigare, säger forskaren Angelica Hagsand som i sin doktorsavhandling testat personers minnesförmåga när de haft upp till 1 promille alkohol i blodet.

200 testpersoner fick, om de var män och vägde 70kg, dricka 1,5 dl vodka på femton minuter. Därefter fick de se en film där en kvinna kidnappades av två män. En vecka senare kontrollerades deras minnesbilder av händelserna och jämfördes med en annan testgrupp som inte druckit alkohol. Överlag var alla vittnen dåliga på att identifiera gärningsmännen, men de alkoholpåverkade var i det närmaste lika bra som de som varit nyktra.

Kan hjälpa till att lösa brott

De alkoholpåverkade hade alltså kunnat bidra med viktig information i en riktig brottsutredning, och detta är den centrala lärdomen av forskningen.

– Vittnen med en låg grad av påverkan bör inte nödvändigtvis misstros, säger Angelica Hagsand.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.