Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Möt Sandra Ibisevici och Ida Löwdahl på öppna förskolan i Borås om vad de tycker om möjligheten till förskola från sex månader. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Föräldrar i Borås om förskola från 6 månader: ”Alla kanske inte kan vänta ett år”

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valkompass

På öppna förskolan i centrala Borås har ett tjugotal småbarnsföräldrar samlats för att leka och sjunga. De flesta har inte tänkt utnyttja rätten att börja förskolan från sex månader. Men flera av dem ser ändå stor vikt av möjligheten finns.

–  Det är inte alla som har föräldrar som kan ställa upp, så det är bra att möjligheten finns, säger Sandra Ibisevici som kommit dit med sin dotter. 

I klippet hör vad småbarnsföräldrar tycker om att Borås erbjuder förskola för barn under 12 månader.

En annan förälder som SVT pratar med, Ida Löwdahl, är också positiv till att möjligheten finns. Samtidigt som hon tror att det kan finnas nackdelar för förskolepersonalen som ska ta hand om ett litet barn.  

– Det är svårt för pedagogerna när de inte har resurserna för det, tror jag.

Måste ansöka om medel

Förskolorna får normalt ekonomisk ersättning för att emot barn mellan 1-5 år. För barn under 10 månader måste rektorer själva ansöka om särskilda medel.

Ina Furtenbach, förskolechef på Borås stad, berättar att särskilda resurser behövs för små barn.

– Barn under ett år har en utvald pedagog som tar hand om dem, för att de behöver en vuxen som de kan knyta an till på ett annat sätt än vad äldre behöver. Äldre barn kan knyta ann till gruppen, spädbarn behöver en specifik vuxen, säger hon.

Personalen behöver utbildning

Förskolepersonalen kan också behöva kompletterade utbildning för att ta hand om barn som är yngre än ett års åldern.

– Det är inte alla pedagoger som kan ta hand om så små barn därför att utbildningarna inte innehåller spädbarnsvård. Det kräver en viss förberedelse, säger Ina Furtenbach.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet